donderdag 17 september 2009
Innovatie en Marketing als Remedie tegen elke Krediet-Crisis
Internet gebaseerde ondernemingen bloeien. Het lijkt of geen enkele crisis er vat op heeft. Gisteren was de feestelijke afsluiting van het succesvolle GCE-programma in een heel mooie locatie, de Westerbouwing te Oosterbeek.
Het GCE-programma vormt de aanloop naar een eigen vierde generatie internet bedrijf. Het programma geeft inzicht in zoekmachinemarketing, PPC adverteren, bouwen van een landingspagina, emailmarketing, enz. Een sterk punt is de community-vorming, waardoor de deelnemers aan het programma de punten waarop ze zelf niet zo sterk zijn kunnen uitbesteden aan een collega die ze in loop van het jaar hebben leren kennen en vertrouwen. Want zakendoen is voor een groot gedeelte gebaseerd op vertrouwen - zeker nu de mensen steeds minder vertrouwen hebben in overheden, miljoenennota’s en de door allerhand instituten voorgestelde oplossingen, waar je meestal na korte tijd nooit meer van hoort. Voor een beter inzicht in de veranderingen om ons heen, adviseer ik het boek Revolutionaire Rijkdom van Alvin Toffler (www.alvintoffler.net ).
Middels de website vantagepoints.tv konden de deelnemers een video inzenden met de bijbehorende landingspagina. Er waren 10 video’s ingezonden, plus 3 nagekomen films buiten competitie. De video’s zijn te zien via You Tube en via de website vantagepoints.tv. Beoordeling door a) het GCE team, b) alle aanwezigen en c) door de telling van het aantal kliks op You Tube.
Mark Manders werd de onbetwiste winnaar met de video MinderWerkenMeerInkomen (landingspagina: www.minderwerkenmeerinkomen.nl ). Een interessante video, waarbij handig gebruik gemaakt is van GreenScreenTechniek (een voorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=UHF26hNf2Q4 ). Bovendien zijn de door Mark gebruikte landingspagina’s van een hoog gehalte.
De video van Pieter Visser over zijn handel in reptielen e.d. (landingspagina: www.blue-lagoon.nl ) is prettig om naar te kijken. Relaxed met veel humor. Een goede promotievideo, die makkelijk doorgegeven wordt aan vrienden (beste score op You Tube!).
De goede gemaakte video van Lia Spaans (landingspagina: www.elektrischeautoadviezen.nl) over de Elektrische Auto op Zonne Energie scoorde eveneens hoog (tweede plaats).
De organisatie GCE kan terugkijken op een zeer succesvol jaar. Met een maximum van 50 deelnemers gaan ze door met de vervolg opleiding “ Master Lifetime Learning Programma “ . Direct volgeboekt binnen een week na lancering van het project. Dit geeft aan hoeveel vertrouwen de deelnemers hebben in het team van GCE (Jan-Evert Beverwijk, Eric Nuver, Frank Essink, Hans temming, Wil Nijssen). Ieder met zijn eigen specialiteiten.
Meer reviews over internet events, websites en webshops kunt u de komende maanden tegemoet zien op de site http://www.starterplaza.nl/review-9.htm
Leo Verkoelen
Serial Entrepreneur
dinsdag 15 september 2009
Gaat een van de acht mkb’ers failliet in 2010 – een jobstijding of niet
De pijn van de kredietcrisis is voelbaar. Onlangs schreef een regionale krant “1 op de 8 MKB’ers vreest faillissement”. Het blijkt dat ruim een derde van de middelgrote en kleine bedrijven in Nederland veel last hebben van de kredietcrisis. Een op de acht heeft er zo veel last van dat ze bang zijn voor een faillissement. Soms is een faillissement de beste oplossing van onoverkomelijk lijkende problemen. Ook na een faillisement zijn er meestal kansen voor een doorstart in afgeslankte vorm. Omdat angst (zie het bijbelse verhaal van Job) altijd een slechte raadgever is, geven we u enige tips.
Wat je als eerste moet doen om tegenwicht aan de crisis te geven is uiteraard a) goed op de kosten letten, b) scherper inkopen en c) voorraden voor zover mogelijk reduceren. Dit is aan de kostenkant.
Om uw omzet te verhogen hebt, kunt u het beste activiteiten ontplooien om meer te verkopen aan bestaande klanten en om nieuwe klanten binnen halen. Hiervoor kunt u perfect gebruik maken van internet marketing. Zoekmachine marketing (SEO) zorgt met minimale kosten voor meer bekendheid. Het verzenden van emails is vergeleken met mailings per post bijna gratis. De sites UnitedStarters en StarterPLAZA brengen veel bruikbare tips en wijzen u de weg.
Van de miljoenennota wordt u dit jaar niet vrolijk. Maak u onafhankelijk van kredietcrisis en vooral mentale crisis door tijdig uw marketing en innovatie in een hogere versnelling te brengen. Wacht niet op de versnellingsnota van politici – bepaal uw eigen snelheid. De uit de stichting aangenamer voortgekomen coöperaties, met name aangenamer.nl, timmeren on der leiding van Arno van Veen, Jan van Tulder en Yvonne Mooijman hard aan de weg om het ondernemen aangenamer te maken.
Uit een universitair onderzoek is gebleken dat positief gestemde mensen goed reageren op aanmoediging. Daarentegen heeft dit bij neutraal of negatief ingestelde personen eerder een contra-productieve werking. Laat u geen crisis aanpraten. Laat uw eigen business groeien op basis van uw inzet en innovatieve kracht.
Leo Verkoelen
Internet Marketing Specialist en Serial Entrepreneur
donderdag 10 september 2009
Private Innovatie Vouchers
Innovatie Subsidie voor het MKB.
Het ministerie van EZ heeft een subsidieregeling ter bevordering van innovatie binnen het MKB. Er zijn 2 soorten vouchers nl. Euro 2.500,- en een grote voucher Euro 7.500,-. Dit jaar werd er voor het eerst geëxperimenteerd via een pilot van PRIVATE VOUCHERS.
Deze private vouchers kunnen besteed worden bij een private kennispartij – lees vrije markt. Dit in tegenstelling tot de publieke innovatievouchers die uitsluitend te besteden zijn bij grote kennis-instellingen, zoals TNO en universiteiten.
Subsidie voor Sociaal Innovatieve Projecten.
Per 1 oktober 2009 komt weer een nieuwe aanvraagronde voor de subsidieregeling gericht op sociaal innovatieve projecten, de zogenoemde ESF-subsidie Actie E. Naast rechtspersonen kunnen nu ook natuurlijke personen/ondernemers die een arbeidsorganisatie in stand houden, een aanvraag indienen. De nieuwe subsidieregels voor deze ESF-subsidie zijn onlangs bekend gemaakt op de site van het Agentschap SZW. Deze subsidie is o.a. aan te vragen voor “ontkoppelen werk en werkplek” (thema 1) en “ uitwisseling van kennis en ervaring via bestaande en nieuwe technologieën” (thema 2).Bij bovenstaande thema’s kun je o.a. denken aan HOME BUSINESS en INTERNET MARKETING.
Innoveren?
In deze posting de zestien dilemma’s van innovatie zoals opgetekend in het boek Corporate entrepreneurship & Innovation van Morris, Kuratko en Covin (2 editie). Volgens mij zijn het lang niet allemaal dilemma’s, maar á la. Ik ben benieuwd wat jullie van dit rijtje vinden.
Morris, Kuratko en Covin komen met de volgende zestien innovatiedilemma’s (’losjes’ vertaald naar het Nederlands en ingekort):
Niet alle ondernemers zijn innovatoren, en niet alle innovatoren zijn ondernemers. Maar voor succesvol ondernemen heb je in ieder geval continue innovatie nodig.
Innovatie gaat over het onbekende. Management gaat over beheersing. Hoe beheers je het onbekende?
Innovatie gaat over het breken van regels. Mensen die de regels breken gaan meestal niet lang mee in organisaties.
Succesvolle innovatie vindt plaats in situaties waarin er beperkingen zijn, routines en deadlines. Er is behoefte aan zowel vrijheid als discipline.
Als een bedrijf niet innoveert zal het ten onder gaan. Maar hoe meer een bedrijf innoveert, hoe vaker er mislukkingen zullen optreden.
Een innovatie slaagt omdat er behoeften van klanten mee worden vervuld. Maar klanten kunnen hun behoeften niet duidelijk omschrijven.
Innoveren is riskant. Niet innoveren is nog riskanter.
Innovatie kan revolutionair of evolutionair zijn. Beide kennen andere kostenpatronen, risico’s, en opbrengsten. Maar ze vereisen ook eigen structuren en management stijlen.
Een bedrijf dat innoveert helpt mee aan de veroudering van zijn eigen producten, ook als die ‘oude’ producten nog winstgevend zijn.
Innovaties hebben specifieke infrastructuren nodig om succesvol te zijn. Maar de benodigde infrastuctuur is vaak pas bekend op het moment dat de innovatie is uitontwikkeld.
Hoewel innovatie steeks (technologisch) complexer en duurder wordt, komen de meeste innovaties niet van grote bedrijven maar van individuen.
Innovatoren zoeken vaak naar de ‘ultieme oplossing’, terwijl de markt zit te wachten op producten en diensten die ‘goed genoeg’ zijn. Zoeken naar de ‘ultieme oplossing’ drijft de kosten van de innovatie op en draagt bij aan zijn mislukking.
Technologiegedreven innovatie leidt vaak tot baanbrekende producten waar niemand op zit te wachten, terwijl klantgedreven innovatie vaak leidt tot marginale productaanpassingen en ‘me too’ producten die geen concurrentievoordeel opleveren.
Hoewel innovatie vaak wordt geassocieerd met genialiteit en briljante ingevingen, heeft het vaak meer van doen met doorzettingsvermogen.
Hoewel innovatie vaak wordt geassocieerd met het ‘veranderen van de regels van het spel’, heeft het meer te maken met het spelen van een totaal nieuw spel.
De eerste op de markt zijn met een nieuw product levert niet altijd succes op, en tweede of derde zijn niet altijd een mislukking. (Bron: www.innovatieforganiseren.nl)
De zich snel uitbreidende cooperatie AANGENAMER heeft onder haar leden een ervaren subsidie bemiddelingsbedrijf http://www.m-lines.nl onder leiding van Mevr. Marleen Koning.
Leo Verkoelen(serial entrepreneur)
Abonneren op:
Posts (Atom)