woensdag 25 september 2013

De economische crisis is goed voor de prijsvorming van zonnestroom

Door de economische crisis blijft de rente op spaargeld laag. Dit betekent dat investeren in zonne-energie een goede zaak is, omdat u 25 jaar lang gevrijwaard bent van de jaarlijks stijgende prijzen van stroom uit het openbare net.
Elke crisis zorgt ervoor dat fabrikanten, distributeurs en installateurs scherper moeten rekenen (in Nederland zijn er meer dan 900 bedrijven actief op het gebied van zonnepanelen.
De crisis dwingt de fabrikanten om zich te onderscheiden door betere producten en meer innovatie.

Zonne-energie uit zonnepanelen is goedkoper dan stroom uit het net
1
0 jaar geleden moest je voor een solar systeem al gauw 10 tot 20.000 euro neertellen. De  prijs van zonnepanelen is de laatste 10 jaar met ruim 80% gedaald. Door massaproductie zijn ook de kinderziektes snel uit de systemen gehaald.  De kwaliteit en het rendement van de cellen zijn continu verbeterd en door innovatie wordt steeds meer zonlicht effectief omgezet in stroom.Zonnestroom is nog nooit zo goedkoop geweest. Dit komt door de grote prijsdaling van zonnepanelen die gerealiseerd is door massaproductie.

In Nederland betalen we, vergeleken met andere landen, relatief veel energiebelasting op stroom (energiebelasting en BTW). Stroom van het net wordt ieder jaar zo’n 7 procent duurder. Naar verwachting zal de stroomprijs voor consumenten de komende jaren blijven stijgen. Er ontstaat een nieuw probleem voor de stroomfabrikanten als hun klanten minder stroom gaan afnemen en zelfs stroom gaan terugleveren (tot 5000 kWh  te salderen). Wie gaat dat betalen …. de consument?

De concurrentie op de omvormermarkt laat de consument profiteren van 10 tot 25% lagere prijzen. Om zonnestroom te produceren heb je niet alleen zonnepanelen nodig, maar ook een omvormer, montagematerialen en bekabeling. Sinds 2012 is er veel vraag naar omvormers van chinese makelij. 

Merken als Omnik, Goodwe, Samilpower en Growatt zijn gezien de goede prijs/kwaliteit verhouding inmiddels populair in europa.

Netstroom vs Zonnestroom
Voor stroom van het net betaal je gemiddeld 25 eurocent per kWh. Zelf stroom opwekken met eigen panelen kost ongeveer 21 cent  Bij deze relatief hoge prijs is o.a. rekening gehouden met veroudering van de panelen, levensduur van de omvormer, installatiekosten, rente op geld (aanname 6%/jaar).Als je zelf installeert (en dat doen steeds meer mensen, omdat het niet moeilijk is en veel pakketten hierop al aangepast zijn) kun je naar gelang de grootte van je eigen zonnestroom systeem nog eens 1000 euro extra besparen op arbeidsloon.
Doordat ook de montagesystemen en materialen sterk verbeterd zijn, kun je zelf met een minimum van onderdelen de zonnepanelen-pakketten  (DHZ vriendelijk) plaatsen.

De levensduur en vermogensgarantie van zonnepanelen is thans 25 jaar. Veel mensen wonen niet zo lang in hun huis. Mensen die verhuizen kunnen een meerwaarde krijgen bij verkoop van hun huis omdat er zonnepanelen op hun dak liggen (energielabel).

Veel Nederlandse woningen hebben nog geen zonnepanelen. Er is veel belangstelling. Het wegvallen van de subsidie die eigenlijk al lang niet meer nodig is (15% en maximaal 650 euro) zorgde voor een tijdelijke dip in de verkopen.
Het staat vast dat zonnestroom ook zonder subsidie een goede investering is. Zeker als je rekening houdt met de lage spaarrente bij de banken.

donderdag 19 september 2013

Batterij Opslag Zonnepanelen - de zonnewijzer voor 2014

Wanneer bereikt het salderen van zonnestroom zijn top?  -  oftewel duurzame energie terugleveren aan het net. Iedereen wil graag onafhankelijk of op zijn minst minder afhankelijk zijn van het openbare electriciteitsnet  o.a. omdat stroom ieder jaar duurder wordt. Hier lijkt voorlopig geen eind aan te komen.
Zonnepanelen produceren gelijkstroom die door een omvormer omgezet wordt in wisselstroom, welke direct geschikt is voor het openbare net. Een groot deel van alle zonnepanelen systemen is gekoppeld aan het net

Het is een onomkeerbare trend dat steeds meer particulieren en bedrijven hun eigen zonnepanelen aanschaffen. De zeer lage rente op spaargeld is een extra stimulans voor een eigen solar systeem. De huidige crisis zorgt ervoor dat geld op de bank geen goede investering is. 

Maar wat gebeurt er nu als in Nederland  zonnepanelen geplaatst worden en er op sommige dagen meer stroom geproduceerd wordt dan nodig is. U legt het probleem neer bij de beheerder van het openbare elektriciteits-net en de electriciteits-centrales. Overmaat stroom wordt aan het buitenland verkocht. – vaak tegen lage prijzen – omdat je stroom niet kunt bewaren.

De door de overheid  gestimuleerde salderings-regeling houdt in dat u als u meer stroom produceert met uw zonnepanelen dan u verbruikt  u de overmaat terug mag leveren aan het net. Op dagen dat u te weinig produceert om aan uw eigen vraag te voldoen, ontvangt u stroom van het net. Tot 5000 Wp mag u compenseren.  Meer stroom produceren dan u nodig hebt heeft weinig nut, omdat u hiervoor slechts een kleine vergoeding ontvangt.


U kunt zich voorstellen dat er een moment komt, waarop het net geen behoefte heeft aan uw stroom. Hoe zit u dan met uw duur solar systeem? Dit zal het moment worden, wanneer er steeds meer vragen opduiken of het salderings-systeem nog langer gehandhaafd kan blijven.  Vorig jaar is bij onze buren al meerdere keren de situatie geweest dat alle duitse zonnepanelen en windenergie meer energie opwekten dan er vraag was.

Het wordt dus hoog tijd dat er een  practisch systeem komt voor de opslag van stroom. In Duitsland gaan de gedachten uit naar batterijen voor opslag. De overheid stimuleert sinds enige maanden de aankoop van batterijen met een subsidieregeling.
Batterijen zijn nog te duur en hebben deels een beperkte levensduur. Het ziet er naar uit dat de tendens gaat naar lithium-ion batterijen. Deze zijn goed en kunnen minstens 15 jaar mee. Door grotere vraag naar batterijen zullen de prijzen verder dalen en zal de kwaliteit toenemen.

Batterijen zijn de beste oplossing voor het probleem van tijdelijke overproductie. De rompslomp die veel mensen in ons land ervaren met netkoppeling hoort dan tot het verleden. In Duitsland beginnen de grenzen van netkoppeling in zicht te geraken. Het zou me niet verbazen als batterijen binnen enige jaren in grote aantallen zullen worden toegepast.

Voor de komende jaren is het nog  gissen hoe de energie-opslag-markt zich gaat ontwikkelen. De bedoeling van zonnepanelen is dat je vooral bij piekprestaties (maximaal zon) je maximaal profiteert van je eigen solar systeem.  Stel dat de importheffing op chinese zonnepanelen relatief laag blijft of zelfs geheel verdwijnt dan zal de solarsector hiervan een extra stimulans 

zondag 15 september 2013

Zonnepanelen-Kopen-Limburg-grote steden en omgeving

Service voor zonnepanelen kopers uitgebreid met speciale webpagina's voor limburgse steden:

Zonnepanelen kopen Maastricht
Zonnepanelen kopen Valkenburg
Zonnepanelen kopen Heerlen
Zonnepanelen kopen Geleen
Zonnepanelen kopen Sittard
Zonnepanelen kopen Roermond
Zonnepanelen kopen Weert
Zonnepanelen kopen Venlo
Zonnepanelen kopen Venray
Zonnepanelen kopen Leudal

zaterdag 14 september 2013

Nu Zonnepanelen kopen - de lage spaarrente als aanjager van de explosieve groei

Er is in nederland een explosieve groei van het aantal zonnepanelen. Je ziet ze steeds meer. Ook voor huurwoningen komen er meer mogelijkheden. De aanjagers van de markt zijn naast kwaliteit en garantie met name de gunstige prijs van zonnepanelen, omvormers en de lage spaarrente.
In Nederland wordt veel gespaard. Dit is een goede zaak. Maar wat is beter sparen bij een bank (lage rente), beleggen in aandelen (risico) of  investeren in een eigen zonne-energie systeem. De lage spaarrente is een sterk argument om te kiezen voor een eigen solar systeem.
De economische crisis dwingt u om zorgvuldig te kiezen. Bekijk ook eens de alsmaar stijgende prijzen van electriciteit en gas.



De hevige concurrentie op de markt voor zonnepanelen zorgt ervoor dat de prijzen voor zonnepanelen laag blijven en de kwaliteit iedere dag beter wordt. De fabrikanten gaan steeds meer over naar standaardisatie (vgl. vroeger smal spoor en breed spoor, of 110 Volt en 220 Volt) om door grotere volumes op de kosten te kunnen besparen. Van de grootste fabrikanten van zonnepanelen komen er 7 van de 10 uit China.
Ook op het gebeid van omvormers zien we dezelfde trend. Europese en Amerikaanse technologie zorgt er ook hiervoor dat de productie verschuift naar lage loonlanden zoals China. 
Goede afspraken en kwaliteitscontroles (bv. TUV certificaat) dragen bij aan een goed product tegen een verantwoorde prijs.


 Het is bewezen. Een eigen solar systeem is een goede investering. Voor een huis met een goed dak is het installeren van zonnepanelen financieel aantrekkelijk. De levensduur van een gemiddeld zonnepanelen systeem is minimaal 25 jaar, terwijl de terugverdientijd  – zelfs zonder subsidie – maximaal 9 tot 10 jaar is. Dus 15 jaar iedere dag gratis stroom.

Energie die je eigen solar systeem opwekt, hoef je niet te kopen bij de energie-leverancier. Omdat steeds meer zonnepanelen worden geplaatst op woonhuizen, schuren, garages en bedrijfsgebouwen  verliezen de energie-leveranciers omzet. Alleen al hierdoor zullen de energieprijzen extra gaan stijgen.
Energie Besparings Stimulans
Uw huis wordt aantrekkelijker door de aanschaf van een zonnepanelen systeem. Met een eigen zonnestroom systeem ben je meer met energie bezig. Je zult minder energie gaan gebruiken. Alle energie die je met zonnepanelen produceert is 100% groene energie en vermindert de CO2 uitstoot van je gezin. Een zonnestroom systeem heeft nauwelijks onderhoud nodig.
TIP
. De hoogste opbrengst krijg je als de zonnepanelen pal op het zuiden zijn geplaatst en onder een hoek van 36 graden.

Investeren in duurzame energie is beter dan geld sparen op de bank.

Mrs WdF Verkoelen-Leal
SolaWindBioShop.com is een onderdeel van LEUDAL TRADING COMPANY

donderdag 12 september 2013

Zijn chinese zonnepanelen een veilige keuze voor de zelf plaatsende amateur

Nu inmiddels zeven van de tien zonnepanelen uit china komen is dit een gerechtvaardigde vraag.
Voor meer informatie kijk eens op SolarWindBioShop-BLOG.


Een interessante grafiek over de dominantie van de chinezen