zondag 13 december 2015

Waarom CIS zonnepanelen voor gevels | SolarWindBioShop

CIS panelen van de fabrikant AVANCIS zijn ideaal voor gebruik door architecten. O.a. te gebruiken als gevelbeplating. High-tech uit Duitsland.

Geheel zwart. De panelen van 125 Wp hebben een handig formaat nl. ongeveer 160 cm x 60 cm. Binnenkort leverbaar door SolarWindBioShop. De panelen zijn voorzien van rails die een snelle en makkelijke montage garanderen op gevels en hellende daken.


zondag 6 december 2015

Zonnepanelen voor nederlanders en vlamingen

In 25 jaar kunt u meer dan 20.000 euro besparen op uw stroomkosten door een eigen zonnepanelen systeem. Investeert u nu in zonnepanelen dan profiteert u tientallen jaren van de door uzelf opgewekte stroom.  Uiteraard levert dit aanzienlijk meer op dan de rente op uw spaargeld!
Nederlanders reduceren de kosten voor een solar-systeem verder door direct de betaalde BTW terug te vragen (SolarWindBioShop helpt gratis). Door zelf te plaatsen spaart u extra een flink bedrag.
Voor Vlamingen en in het algemeen voor belgen gelden andere regels. SoilarWindBioShop is vertrouwd met deze regels die vaak per regio en stroom leverancier anders zijn.

De voordelen van een eigen zonnepanelen systeem:
-   duizenden euro’s besparen
-   verhoogt de waarde van uw woning
-   nauwelijks onderhoud
-   goed voor het milieu
-   minder afhankelijk van uw stroom leverancier

Van Zonnepaneel tot Geld op de Bank | SolarWindBioShop

Gedraag je als een moderne landpiraat
Hiervoor hoef je geen schepen op zee te enteren. Dit kan tegenwoordig makkelijker bv. door de aanschaf van zonnepanelen. Direct daarna vraag je de 21% BTW die je betaald heb terug van de belastingdienst .
Hiervoor hoef je je alleen aan te melden als “ondernemer voor de BTW” en vervolgens de BTW terug te vragen. (SolarWindBioShop helpt gratis).








Gratis parkeren bij een vreemde
Leef op kosten van de ander, zo lang het kan.  Produceert jouw solar systeem op bepaalde dagen en tijden meer dan jezelf verbruikt, dan duw je deze stroom terug in het net (je slaat de stroom tijdelijk gratis op bij een vreemde). Heb je de stroom weer nodig dan haal je hem terug. Het kost je niets. 
Dit heet SALDEREN. En zoals altijd, als het te mooi is om waar te zijn,  zal het niet eeuwig blijven. Profiteer zo lang het nog kan.








De een zijn dood is de ander zijn brood
Profiteer ook van de grote concurrentie tussen europese en aziatische fabrikanten van zonnepanelen  (denk aan de anti-dumpingregels van de EU). Dit heeft geleid tot uitstekende kwaliteit voor een scherpe prijs. De lage prijs van aardolie zorgt verder voor lage transportkosten uit o.a. China (container).  Veel kleine beetjes tesamen zorgen voor een forse prijsdaling. Bekijk je de statistieken van de laatste jaren dan zie je dat de toptien blijvend uit  dezelfde namen bestaat; met name chinese fabrikanten en slechte kwaliteit is geruisloos van de markt verdwenen.

Groot-groter-grootst
Geen sector blijft gespaard. Mede door de enorme groei van solar-systemen in China zijn er een aantal fabrikanten van omvormers bijgekomen die in China uitstekende producten maken en aanbieden tegen aantrekkelijke prijzen. 


Hierbij kun je denken aan de merken Omnik, Goodwe, Chint, Growatt en Nari.  Zij richten zich vnl. op omvormers voor kleine systemen tot 10 kW. SolarWindBioShop werkt veel met Omnik en Goodwe.







Baas over je eigen solar-systeem
Afhankelijk zijn van de installateur of weinig inzicht hebben  in hoeveel kiloWatt jouw systeem presteert. Dat is verleden tijd. Met een Omnik of Goodwe omvormer kun je zelf 24/7 je systeem monitoren  - je ziet de opbrengst per string, per dag, per week etc. 
SolarWindBioShop levert veel solar-systemen met een Solaredge omvormer met Optimizers, waarbij je 6 tot 25% meer opbrengst kunt scoren, omdat elke paneel afzonderlijk aangestuurd wordt. Alles is zelf continu te monitoren. Geheel gratis.

Uw woonhuis, boerderij of garage niet gericht op het zuiden?

Geen nood. Op basis van de beproefde CIS technologie,  hetgeen staat voor Copper-Indium-Selenium produceert het japanse Solar Frontier uitstekende geheel zwarte panelen (zgn. dunne film panelen). 
Aan deze panelen wordt vaak de voorkeur gegeven bij een oost-west opstelling voor een plat dak of een woonhuis met een zadeldak dat oost of west georiƫnteerd is.

Verhoog de waarde van uw huis
NU de huizenmarkt weer langzaam aantrekt kun je een betere onderhandelingspositie creeren als je een dak heb met zonnepanelen. Voor een dak at er mooi uitziet kies je voor Mono zonnepanelen in Full Black.

Voor de beste prijs/kwaliteit, meer info op SolarWindBioShop   en blog

Mrs WdF Verkoelen-Leal


zaterdag 21 november 2015

CIS zonnepanelen van Twente tot Rhodos | 4 vergelijkingen

Waarom zijn de CIS zonnepanelen van Solar Frontier  in 2015 definitief doorgebroken op de nederlandse en belgische markt. In een blog artikel van SolarWindBioShop wordt doorverwezen naar  een rapport met bijdrage van het Fraunhofer Instituut. Maak kennis met Solar Frontier en bekijk op dit blog de vergelijking en een brochure van SF met meer informatie over de specifieke voordelen van de door Solar Frontier geproduceerde CIS zonnepanelen.   Meer info  ... CIS zonnepanelen vegelijking

woensdag 18 november 2015

Wat u nog niet weet over CIS zonnepanelen | Solar Frontier

Er zijn een aantal zaken die u waarschijnlijk wel weet of snel kunt ontdekken door op een half uurtje te googgelen. Bijv. dat Solar Frontier zonnepanelen mooi egaal zwart zijn. Dus uitstekend om de waarde van uw huis te verhogen en bewondering te wekken van uw buren.
Belangrijker is echter dat deze panelen beter presteren bij zwak licht en niet perse op het zuiden gericht hoeven te zijn evenals onder de juiste hoek.
Dit maakt deze panelen populair voor oost-west opstellingen met name op platte daken. Platte daken met epdm rubber, pvc folie, standaard dakleer of grind bedekte bitumineuze daken. Allemaal uitstekend geschikt voor CIS zonnepanelen.
Het is goed bekend dat SHELL groot aandeelhouder is in deze snelgroeiende onderneming. Grote projecten zoals de daken van IKEA Zwolle en menig ander dak zijn voorzien van Solar Frontier panelen.

Wat ontdekt u eerst als u Solar Frontier panelen geleverd krijgt?  De panelen zitten keurig verpakt op een speciaal hiervoor gemaakte recyclebare plastic pallet. Elke laag wordt gescheiden door degelijke plastic afstandhouders. Per paneel 4 stuks. Hieraan  zie je dat Solar Frontier oog heeft voor details … dus niet alleen in productie (sterk geautomatiseerd, minimale energie benodigd per Wp)… maar tot en met de veilige aflevering bij de klant.
Dit is een van de reden dat Solar Frontier in de belangstelling staat. Meer info


vrijdag 6 november 2015

Hoe Omvormer en Zonnepaneel Matchen | Zeven tips van SolarWindBioShop

Kiezen voor een duitse of chinese omvormer ? - zijn de verschillen nog groot? Allemaal belangrijke vragen. Ga niet alleen af op de keuze van de installateur. Veel installateurs hebben wel kennis van de montage, maar minder van omvormers.

Het Vermogen van de omvormer
In doorsnee wordt gekozen voor een omvormer die 20% kleiner is en maximaal 10% groter is dan het vermogen van alle panelen tesamen. De capaciteit van de zonnepanelen wordt aangeduid in Wp (Wattpiek). Het berekende totale vermogen halen we in de praktijk niet. Liggen de panelen niet ideaal op het Zuiden en onder de beste tilthoek dan kan vaak volstaan worden met een kleinere omvormer.

Omvormer met aanduiding TL
Transformatorloze omvormers (meestal aangeduid met TL) hebben meestal een hoger rendement oftewel minder verlies. In Belgie worden vaak omvormers met transformator gebruikt.

Omvormer en groep in Meterkast
De hoofdaansluiting is in Nederland meestal gezekerd met 25 of 35A.  Een groep is in de regel  gezekerd met een factor 1,6 lager dan de hoofdaansluiting. Als voorbeeld 25A  en een groep 16A; idem bij 35A geldt voor de groep 25A.

Omvormer en Geluid
Omvormers zijn niet geheel geluidloos  (zie de betr. datasheet). Sommige omvormers hebben een ventilator. De meeste omvormers werken echter met convectiekoeling, hetgeen ook enig geluid geeft.

Schaduw ja/nee  … een verhaal apart
Hebt u last van schaduw dan is dit een belangrijk punt  ….

Omvormers en lengte van een String
Er moeten  altijd een minimaal aantal panelen op een string aangesloten … 
.

Garantie op Omvormers
Standaard geldt een garantie van 5 jaar….


Merken Omvormers

Een extra punt is de Monitoring
De meeste omvormers bieden de mogelijkheid om via een ethernetkabel de opbrengst van een systeem uit te lezen. Ook Wifi wordt steeds meer gebruikt . Omvormers van Omnik en Goodwe bijv. worden standaard geleverd met een interne wifi.
Een van de mooiste oplossingen is het systeem Solaredge, waarbij je continu de opbrengst  per paneel kunt uitlezen. 

maandag 2 november 2015

Waarom is oost-West voor CIS-zonnepanelen een goede combinatie?

Slechts enige jaren geleden waren zonnepanelen vrij duur en werden toen vnl. op het zuiden geplaatst. Het is hierbij een groot nadeel dat er telkens een behoorlijke afstand (50 tot 120 cm) tussen de rijen aangehouden moet worden in verband met schaduwval.  Hierdoor kan slechts een klein del van het dak gebruikt worden.

Bij oost-west montage wordt een hellingshoek van 10 tot 13 graden toegepast. Op deze manier krijgen de panelen meer zonne-uren dan bij een grotere tilthoek (bv. 20 graden). De opbrengstgrafiek (zie schets) ziet er daardoor veel beter uit. Het verschil in totale opbrengst is redelijk klein.
Dit jaar heeft IKEA Zwolle (een onderneming die weet hoe en waar te besparen)voor hun eigen dak gekozen voor 12.000 m2 panelen van Solar Frontier. Ze presteren  beter bij warm en bewolkt weer. Bovendien zijn ze lichtgevoeliger. Dit alles verkort de terugverdientijd.  Meer info 


woensdag 14 oktober 2015

Zonnepanelen Leudal Beste Prijs/Kwaliteit

Waarom is het ene zonnepaneel kwalitatief beter dan het andere? De kwaliteit van zonnepanelen zit a) in de keuze van de materialen, b) de kwaliteitsnormen tijdens de productie en c) de controle op de vastgelegde normen.


Wat kan er zoal fout gaan
Een van de belangrijkste stappen bij de productie van een zonnepaneel ...  meer info

woensdag 29 juli 2015

7 groeipieken van zonnepanelen systemen

Alles op zijn tijd. De zonnepanelen branche slaapt nooit. De afgelopen twee dagen heb ik mijn website SolarWindBioShop bijgewerkt. Dit is iedere keer weer een hele klus, omdat er zelfs in een periode van enige maanden veel veranderingen zijn. Neem als voorbeeld  ZONNEPANELEN.  Slechts enige jaren geleden was er alleen keuze in POLY  en MONO.  Nu in 2015 is er veel vraag naar Mono All Black dwz gebaseerd op uniforme mono zonnecellen met een zwarte achtergrond (black backsheet) en een zwart geanodiseerde aluminium omranding. 
Men wil niet alleen zonnepanelen om o.a. minder afhankelijk te worden van de constant stijgende prijzen van stroom uit het net, maar ook graag een esthetisch mooi uitziend dak. Door de explosief gestegen vraag naar mono all black is de meerprijs voor zo’n paneel slechts enige eurocent en daarom volledig verantwoord. De huizenprijzen zijn weliswaar nog  laag  -   ze zijn stijgend. Stel dat je te zijner tijd je huis wil verkopen, dan ben je met een mooi uitziend solar dak in de beste positie om een mooi  bod te krijgen.

De oude bekende zonnepanelen-systemen konden niet goed overweg met schaduw of deelschaduw bij lage zonnestand, door bomen, dakkapellen, schoorstenen e.d.. Dit kun je perfekt oplossen met micro omvormers (1 per paneel) of  evengoed en voordeliger met een omvormer met optimizers. De trendsetter en marktleider is hier SolarEdge


Maar hier stoppen de innovaties nog niet. Ze gaan door.  Elk paneel kan voorzien  worden van een optimizer (tot 25% meer opbrengst mogelijk). Het kan nog beter. Grote merken sluiten een deal met de leverancier van de optimizers (meestal Solaredge) en monteren de SE-Optimizer direct aan het paneel. Dit betekent voor u… minder kabels en verbindingen (dus minder kans op problemen) en sneller monteren.  Voor meer informatie zie JASolar (datasheets etc.)

Is het u al opgevallen dat slechts 4 jaar geleden een zonnepaneel standaard 200 Wp leverde, vorige jaar was 250 Wp de norm en nu zitten we al op ca. 270 Wp.
Massaproductie (China, geheel Azie, maar nu ook weer concurrerend in Europa),  standaardisatie, productresearch en logistics  zullen ook de komende jaren er voor zorgen dat u ieder jaar meer waarde voor uw geld krijgt.

Mrs Willian de Fatima Verkoelen-Leal


PS
7 groeipieken gesignaleerd… zeker zijn er meer:
a) van poly naar mono, b) van alu zilver naar zwarte rand, c) van witte backsheet naar zwarte backsheet, d) zwarte schaap  eliminatie “van dump producten naar gelegaliseerde handel”, e) van standaard string-omvormer naar intelligente omvormer, f) van monitoring per groep naar monitoring per individueel paneel, g) van losse optimizer naar geĆÆntegreerde (”embedded”) optimizer voor meer gemak en zekerheid..        -   Meer groeitrends  volgt

donderdag 9 juli 2015

Waarom worden omvormers meer sophisticated?

Omvormers voor zonnepanelen worden kleiner, slimmer en voordeliger, omdat het moet. De markt groeit wereldwijd - zonnestroom is goedkoper dan stroom uit het net. Het is voor de hand liggend dat elke fabrikant hier een graantje van mee wil pikken.. Dit heeft geleid tot een forse concurrentie tussen europese en aziatische producenten. Concurrentie op kwaliteit en prijs.

Een voorbeeld van een nieuwe serie:
De NS-serie van Goodwe heeft een breed inspanningsbereik van 80-500Vdc. De omvormer is lichter dan haar voorganger de SS-serie, namelijk 8kg per omvormer. De omvormer heeft een compacte behuizing waardoor deze makkelijk te plaatsen is bij beperkte ruimte. De Goodwe NS-serie heeft geĆÆntegreerde wifi om uitgebreid te monitoren via een portaal of app. Het is prijstechnisch een zeer interessante omvormer. Meer info op de site van SolarWindBioShop.




Ook het grote chinese merk CHINT blijft voortdurend innoveren.

donderdag 2 juli 2015

Hoe kunnen we de kWh-prijs veiligstellen? | stroom wordt ieder jaar duurder

Wat gebeurt er wanneer het salderen  wordt versoberd Oftewel Hoe kunnen we de kilo-watt-uur-prijs veilig stellen.

Er komt een tijd dat we de door ons opgewekte stroom zelf zullen moeten opslaan. Op dit moment zijn de hiervoor ontwikkelde batterijen nog duur. Blijven de prijzen voor stroom van het net stijgen en wordt de saldering versoberd dan zal er op enig moment een evenwicht komen, waarop het beter is om zelf stroom op te slaan.

In Nederland kunnen we tot nader order “salderen”. Alle stroom die we met zonnepanelen opwekken en op hetzelfde moment niet nodig hebben, wordt direct teruggeleverd aan het net.
Op momenten dat de zon niet schijnt en we toch stroom nodig hebben, gebruiken we de stroom die we zogezegd tijdelijk geparkeerd hebben bij de netbeheerder. Hiervoor betalen we niets.
Dit systeem is goed voor de kleinverbruiker, maar zal na verloop van tijd beperkt worden.


In deze situatie is het belangrijk dat je alreeds een zonnepanelen systeem hebt met een minimale degradatie per jaar. De voornaamste reden waarom men straks investeert in zonne-energie is het veiligstellen van de prijs die men betaalt voor een kilowattuur. Dat gaat niet met een goedkoop systeem, waarvan de kwaliteit onvoldoende bekend is.

De trend in Duitsland:
de consument betaalt daar 28 eurocent per kilowattuur. Als je de stroom die je opwekt  opslaat en het opslagsysteem gedurende een periode van twintig jaar eenmaal vervangt, kom je op een prijs van 24 eurocent per kilowattuur.  Zelfconsumptie wordt dan lucratiever dan terugleveren aan het net.
Bekende aanbieders van opslagsystemen zijn o.a. Tesla (USA) en Solarwatt (Duitsland).De komende tien jaar zullen  veel eindgebruikers accusystemen aanschaffen voor de opslag van zonnestroom. Het vermogen van zo’n systeem wordt bepaald op basis van het verwachte verbruik in een woning en de verwachte pv-opbrengst.  Bij “oude” generatie zonnepanelen, die ieder jaar degraderen, wordt dus steeds minder accu capaciteit benut en de bijbehorende voordelen worden gaandeweg  minder.

Solarwatt stelt dat de degradatie van hun glas-glaszonnepanelen nihil is. Op termijn zal daarom de prijs van zonnepanelen een marginale rol gaan spelen en zal kwaliteit de belangrijkste motivatie voor zonnepanelen zijn..

maandag 22 juni 2015

van Standaard omvormer tot Micro omvormer

SolarWindBioShop, de bekende website van het limburgse LEUDAL TRADING COMPANY heeft verschillende pagina's vernieuwd. Dit was nodig omdat de  markt voor zonnepanelen constant in beweging blijft. Van het bekende merk JA Solar worden o.a. panelen geleverd van 265 en 270 Wp. Verder is er meer content toegevoegd aan de site, waardoor potentiele kopers zich nog beter kunnen informeren en orienteren alvorens ze diverse leveranciers benaderen. SolarWindBioShop wil de potentiele kopers voorzien van alle benodigde informatie evenals actuele datasheets van de producten. De bekende merken Canadian Solar, Renesola en ET Solar zijn tijdelijk niet meer leverbaar. Er is echter voldoende aanbod van europese en aziatische panelen, zoals JA Solar, Trina, Jinko, BYD en Suntech.

dinsdag 16 juni 2015

De Wonderbare Zonnepanelen Vermenigvuldiging | SolarWindBioShop geeft het bewijs

De zon is gratis. Iedereen wil iets dat gratis is en zeker als je weet dat het altijd gratis zal blijven.De zon wordt de belangrijkste groene stroombron van de toekomst.

Zonnepanelen zijn uitgegroeid van een zeldzaamheid tot gemeengoed (ook in Limburg).
Particuliere huizenbezitters investeren steeds vaker in een zonnepanelen installatie.
Goed bekeken, want juist nu is het een goed moment om in te stappen.  Zonne-energie kan steeds beter concurreren met andere vormen van energie. De prijzen van zonepanelen, omvormers en montagematerialen zijn, mede door de grote volumes, stabiel.

Mensen met spaarmiddelen concludeerden al snel dat het rendement van zonne-energie veel hoger ligt dan de huidige spaarrentes. Onder de, meer dan 250.000, eigenaren van een solar systeem bevinden zich veel particulieren met een goede uitgangspositie, zoals voldoende spaargeld en een gunstig gelegen dak. De terugverdientijd is dan van minder belang. Een extra voordeel is dat je de 21% BTW op materialen, evenals de BTW op montage, snel en gemakkelijk kunt terugvragen (dit is veel interessanter dan de vroegere subsidieregels).
Particulieren met een kleinverbruik aansluiting kunnen volledig profiteren van de salderings-regels.

KASSA! Bij salderen draait de stroommeter terug.
Teveel energie opgewekt? Deze lever je tijdelijk terug aan het net en haalt ze weer terug op het moment dat je eigen installatie niet voldoende stroom levert. Door deze saldering is er voorlopig in Nederland geen noodzaak voor andere vormen van stroom-opslag, zoals dure lithium-ion accu’s e.d. De sterke daling van de paneelprijzen tot 2014 maakte het voor een steeds grotere groep financieel interessant om te investeren in zonne-energie.

dinsdag 2 juni 2015

Zonnepanelen, micro omvormers en energie management

Zonnepanel;en installaties kun je combineren met het volgende:
-  micro omvormer of optimizer gestuurde zonne-energie systemen
-  automatische temperatuur monitoring van cv systemen
-  LED verlichting controle systemen
-  deur en raambewaking (sensors)
-  centrale controle unit

Micro omvormer systemen (Enphase, APS e.d.) vereenvoudigen het ontwerp en de installatie van een zonnepanelen installatie. Verbeteren de “up”-tijd en betrouwbaarheid, reduceren het veiligheidsrisico en leveren een platform voor intelligent energie management.  Meer info

Zonnepanelen en batterij opslag voor iedereen | SolarWindBioShop

Heb je een zonnepanelen installatie dan vraag je je wel eens af of het gebruik van batterijen voor de opslag van stroom om ’s nachts te gebruiken haalbaar is. SolarCity  USA (gelieerd aan Tesla motors) heeft recent aangekondigd een energie back-up systeem te leveren voor thuisgebruik.  Een tiental andere bedrijven bieden inmiddels ook iets vergelijkbaars aan.  Deze aankondigingen hebben de interesse voor batterij-opslag gestimuleerd.

DE GROTE VRAAG: Is een batterij-opslag systeem al praktisch en spaar je er geld mee?
Voor de meeste eigenaren van zonnepanelen is het antwoord in beide gevallen “nee”.  Heb je een compleet off grid systeem (bv. een vakantiehuisje op een afgelegen plek) dan is het een ander verhaal.  De nieuwe generatie lithium-ion batterijen kunnen dan praktischer zijn dan de traditionele lood-accu’s. 

Heb je gewoon toegang tot het net, dan zijn er momenteel nog geen kosten voordelen te behalen met het opslaan van eigen energie in accu’s gedurende de dag om deze ’s nachts te gebruiken (of  koop goedkope energie ’s nachts en gebruik deze overdag).


De kosten, gerekend over de levensduur van de  batterijen, wegen niet op tegen de mogelijke besparingen.  Daarentegen zullen de batterijen op den duur beter worden, en zal ook de regeltechniek goedkoper en efficiĆ«nter worden.  Er komt een moment waarop thuis energie opslaan in accu’s (koop voordelig en verkoop duur) gecombineerd met teruglever garanties (salderen) economisch zinvol zal worden. 

zaterdag 30 mei 2015

Batterij opslag van zonnepanelen energie   |  SolarWindBioShop


Zonnepanelen combineren met batterij-opslag. De PV industrie wacht al jaren op een doorbraak. Een groot aantal bedrijven en start-up ondernemers zijn op dit gebied aan het experimenteren – een doorbraak,z oals eerder bij zonnepanelen, kan niet te lang meer duren en de prijzen speciale solar-batterijen zullen door serie productie direct merkbaar gaan dalen.

De kostprijs van batterijen
  zakt momenteel in een vergelijkbaar tempo als voorheen de prijs van zonnepanelen.  De opslag van energie in batterijen staat op het punt van een doorbraak. Een deel van onze energie zal binnenkort uit batterijen komen van Tesla, BYD of een van de vele start-up concurrenten.

vrijdag 22 mei 2015

Zonnepanelen uit oost Europa || SolarWindBioShop mei-info

De markt voor zonnepanelen blijft groeien. Het grootste deel van de zonnepanelen wordt geproduceerd in China en andere aziatische landen.  De voornaamste reden is uiteraard de relatief lage loonkosten.
Hier is langzamerhand verandering in gekomen. Momenteel zijn er diverse oost europese landen waar de loonkosten lager liggen. We zien daarom een verschuiving van productie naar deze landen.
SolarWindBioShop volgt de ontwikkelingen en zal u steeds de beste producten tegen  een scherpe prijs aanbieden.

Voor kleine installaties tot 9 a 12 panelen op een plat dak of schuurtje is de combinatie van SolarBlue (250 Wp), poly) in combinatie met een Omnik, Goodwe of SolarRiver omvormer een goede combinatie. Flatfix ECO kunt u gebruiken als individueel verplaatsbaar montage systeem.




Wilt u nog flexibeler zijn dan kunt u kiezen voor APS micro-omvormers (1 omvormer per 2 panelen).

zaterdag 16 mei 2015

8 zonnepanenelen en een schaduw probleem

De techniek staat niet stil. Zou u graag 8 zonnepanelen op een bijbouw plaatsen, maar hebt last van deelschaduw.
In dit geval zijn er 2 interessante oplossingen die nagenoeg even duur en toch uitstekend zijn nl.Solaredge of micro omvormers.
Image result for aanbouw serre Image result for aps micro omvormer

Voor meer info zie het blog van SolarWindBioShop

Zonnepanelen en Platte Daken - Een goede combinatie

Voor het plaatsen van zonnepanelen op platte daken komen steeds meer systemen beschikbaar. Voor iedere denkbare situatie zijn er een of meer goede oplossingen.

Het vorig jaar geintroduceerde en inmiddels succesvolle Flatfix Fusion is hiervan een goed voorbeeld.



donderdag 30 april 2015

Zonnepanelen Platdak - Hoe kies je een systeem

Punten die aandacht verdienen bij het kiezen van een montagesysteem voor zonepanelen op een plat dak. Dat zijn o.a. de hoogte van het dak, de orientatie, de soort dakbedekking, de dakrand en eventueel aanwezig zijnde ventilatepijpjes en andere dak-opbouwen.

Hoe hoger het dak des te hoger de windbelasting d.w.z. meer ballast nodig. Bij de dakrand ontstaan de meeste wervelingen en werken dus meer krachten op de panelen.
Een eenvoudig montagesysteem voor platte daken is Flatfix Eco. Zeker bij kleine daken met veel obstakels is het een handig systeem omdat ieder afzonderlijk zonnepaneel optimaal geplaatst kan worden. Denk hierbij aan garagedaken, carports e.d. Flatfix Eco heeft standaard een opstellingshoek van 20 graden. Panelen die opgesteld zijn onder een hoek van 20Āŗ presteren zeer goed en behouden hun zelfreinigende eigenschappen. Ieder goed systeem is bovendien uitvoerig getest en onderhoudsvrij. 
Meer info op de website van SolarWindBioShop

zondag 19 april 2015

Hoe Zonnepanelen op Plat Dak plaatsen | Learning Center SolarWindBioShop

Hoe kies je voor uw dak het beste montagesysteem. Platte daken zijn bij uitstek geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen is voor een belangrijk deel afhankelijk van het montagesysteem waarin ze worden geplaatst. Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak.

Waar moet je rekening mee houden?
-  panelen plaatsen in landscape of portret
-  beste montage hoek
-  juiste tussen afstand tussen rijen
-  ballast gewicht
-  afstand tot de dakrand

Welk montagesysteem is het meest geschikt?
Voor iedere situatie is er een passende oplossing.
Elk systeem heeft zijn specifieke voor- en nadelen.


Sinds enige tijd is er een nieuw systeem genaamd Flatfix Fusion op de markt.  Dit systeem heeft in korte tijd de markt veroverd, omdat het ingezet kan worden op nagenoeg alle platte daken. Het systeem bestaat uit een aantal standaard componenten waar je zowel een klassieke zuid opstelling mee kunt maken als een oost-west opstelling. De  tilthoek van 13 graden zorgt ervoor dat het zonnepanelen systeem bij iedere orientatie zeer goede opbrengsten kan behalen.  Het is een aĆ«rodynamisch systeem dat met minimale ballast toe kan, vooral omdat de systemen onderling gekoppeld worden.

Het systeem beschikt verder over enige specifieke kenmerken, zoals kabelmanagement en passieve koeling van de zonnepanelen. Hierdoor krijgt u een hoger eindrendement van de zonnepanelen installatie en een verlenging van de levensduur zowel van het dak als van de zonnepanelen.
Meer info in de blogpost "Vergelijk Montagesystemen - part 1"

zondag 15 maart 2015

Waarom zonnepanelen financieren

Financieren van zonnepanelen blijft een interessante optie. Een financiering is meestal na 10 jaar afgelost, terwijl een zonnepanelen installatie meer dan 25 jaar gratis energie levert. De energiebesparing met een solar systeem is veel hoger dan de huidige lage rente en aflossing op uw lening. U profiteert direct van een maandelijks voordeel.


Bovendien profiteert u van de waardestijging van uw woning en hebt u geen last meer van de jaarlijkse verhogingen van de stroomprijs. Kies daarom bij voorkeur voor zwarte panelen voor een esthetisch mooi uiterlijk indien de zonnepanelen in het zicht komen te liggen.

Er zijn enige mogelijkheden nl
-          DUURZAAMHEIDSLENING.
Om investeringen in duurzame energie te bevorderen bieden een aantal provincies en gemeenten een duurzaamheids lening aan.  Hiermee kunt u tegen een zeer laag rentetarief investeren.  Kijk op de sites www.energiesubsidiewijzer.nl en www.svn.nl 
-          HYPOTHEEK.  Heeft u net een nieuwe woning gekocht of bent u van plan uw hypotheek over te sluiten denk dan eens na over de mogelijkheid zonnepanelen aan te schaffen.
-          GROENE LENING. Steeds meer banken gaan zich toeleggen op groene financieringen bv. GreenLoans ( www.greenloans.nl ). Diuurzame leningen met lage rente.

-          ENERGIEBESPAARFONDS. Het is tevens mogelijk om via het energiebespaarfonds een energiebespaarlening af te slluiten. Deze lening moet worden aangewend om te investeren in energiebesparende maatregelen voor uw woning.  Voorwaarde is dat maximaal 50% van de lening mag worden aangewend voor zonnepanelen (beste besparing… isolatie).

donderdag 12 maart 2015

Welke omvormer voor zonnepanelen en waarom | SolarWindBioShop

String omvormers waren lange tijd de gangbare oplossing bij het installeren van een zonnepanelen systeem.
Toen slechts enige jaren geleden Enphase (USA) de micro omvormer introduceerde, was er veel twijfel over de levensduur en kwaliteit. De micro omvormer zet de gelijkstroom direct om in wisselstroom en je hebt dus geen omvormer (inverter) meer nodig. Het grote voordeel is dat  1 micro omvormer per paneel geplaatst wordt, zodat je op module niveau de prestaties van je installatie kunt volgen.
De markt verandert snel. In USA zijn al grote aantallen micro omvormers geplaatst en de kinderziektes zijn er inmiddels uit.
Mede gedwongen door concurrentie uit lage loon landen (Azie) hebben de fabrikanten van string omvormers inmiddels hun systemen aanzienlijk verbeterd en zijn de prijzen lager geworden.

Op dit moment lijkt de grote winnaar te zijn het systeem van SolarEdge met Optimizers.
Voor een vergelijking zie de blogpost op SolarWindBioShop.

woensdag 11 maart 2015

Iedere dag meer micro-omvormers in de benelux landen

APS micro omvormers zijn gebaseerd op de nieuwste technieken en maken zonnepaneel installaties krachtiger, slimmer, betaalbaar en veilig.
Conventionele “string”omvormers opereren alleen zo efficiĆ«nt als de slechtst presterende module (‘tuinslang-effect”). Dit betekent dat schaduw, bladeren of vervuiling van een module de opbrengst van het gehele keten in dezelfde array reduceert.


De APS micro omvormer is slimmer.  De omvormer monitored elk  paneel afzonderlijk. Hierdoor kan de totale efficiency wel met 20% toenemen. Je gebruikt 1 APS voor 2 zonnepanelen en beperkt daardoor de installatiekosten.

Ook de grote merken van string-omvormers, zoals SMA, hebben micro-omvormers in hun programma opgenomen. De pionier Enphase heeft op de amerikaanse markt een zeer groot aandeel.

Meer over APS micro omvormers op de site SolarWindBioShop

Micro omvormers zijn duurder in aanschaf, maar hebben voor kleine installaties het voordeel dat ze gemakkelijk zijn te installeren.


woensdag 4 maart 2015

De voordelen van micro omvormers voor VVE's met zonnepanelen

Het systeem micro-omvormer biedt voor Woningbouwverenigingen en VVE’s van appartementen een aantal bijkomende voordelen.

In het bijzonder het merk APS onderscheidt zich hiermee van de overige micro-omvormers en power optimizers. Micro-omvormers worden al veel toegepast bij schaduw en verschillende dakhoeken per installatie.

Op flats kan 1 opstelling voor zonnepanelen geplaatst worden welke voldoende capaciteit heeft voor het geheel complex. Het energielabel stijgt meestal met 1 stap na de plaatsing van een aantal zonnepanelen.




aps micro inverter test zonnepanelen


aps micro inverter test grafiek zonnepanelen de invloed van schaduw


Vergelijken we de investering dan zien we dat deze bij APS micro-omvormers laag is t.o.v. alternatieve micro-omvormer systemen. Ook op arbeidstijd wordt gespaard door de toepassing van de dubbele YC500 omvormer en doordat er bijna geen losse kabels, connectoren e.d. nodig zijn

Meer info op de site SolarWindBioShop

maandag 23 februari 2015

Bespaar 80% op verwarmingskosten met een zwembadwarmtepomp

Met name in voor- en najaar  is bijverwarming van zwembadwater gewenst.
De zwembadwarmtepomp biedt u de mogelijkheid om vanaf maart/april tot en met eind oktober te zwemmen in water van aangename temperatuur.
De zwembadwarmtepomp is een energiezuinige manier van verwarmen van uw zwembad. Met een warmtepomp kunt u maar liefst 80% besparen op de verwarmingskosten van uw zwembad.



Het rendement van de warmtepomp is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een warmtepomp systeem. Het rendement wordt uitgedrukt in de COP-waarde. De COP-waarde (Coefficient Of Performance) is de verhouding tussen het elektriciteitsverbruik en de afgegeven warmte.
Deze waarde ligt bij de meeste systemen tussen 3 en 5 wat wil zeggen dat een warmtepomp maar liefst 5 kW warmte kan opleveren voor een verbruik van 1 kW.

Meer info vindt u op de website van SolarWindBioShop. SolarWindBioShop is actief op het gebied van energie besparen (o.a. isolatie), winnen  o.a. zonnepanelen en warmtepompen),  en  beheren (monitoring per installatie en/of indvidueel per zonnepaneel)

vrijdag 20 februari 2015

Hoog rendement zonnepanelen

Zonnepanelen met een extra hoog rendement zijn duurder. De meerprijs wordt echter gecompenseerd door de mogelijkheid om op een kleiner dak-oppervlak toch meer opbrengst te genereren.

Zie hiervoor de blogpost van SolarWindBioShop.

De Silevo technologie... hybride zonnepanelen

Ook in 2015 zult u weer kunnen profiteren van zonnepanelen met meer opbrengst voor hetzelfde geld of zelfs voor minder.

maandag 2 februari 2015

Zonnepanelen - een veilige en winstgevende investering

Investeer je in zonne-energie dan weet je zeker dat je investering geld oplevert. Investeren in zonne-energie kost best veel geld, maar NIET investeren kost op den duur veel meer.

Vandaag het zevende en l aatste deel van de blogpost "In 7 stappen naar een krachtige zonnepaneleninstallatie  | SolarWindBioShop "

De website van SolarWindBioShop heeft regelmatig voordelige aanbiedingen. Ideaal voor iedereen die nog niet al te veel in een keer in zonnepanelen wil investeren.


maandag 26 januari 2015

Zonnepanelen zelf plaatsen of uitbesteden

" In 7 stappen naar een krachtige zonnepanelen installatie" is het thema van een blogpost van SolarWindBioShop in 7 delen.

Vandaag is deel 6 gepost met punten waar opgelet moet worden, zoals veiligheid, locatie, garantie, bijkomende kosten en montagefouten. Zie de blogpost



zondag 25 januari 2015

Hoe kies je tussen Optimizers, Micro-omvormers en String-omvormers in 2015

De vele aanbieders op het gebied van solar systemen en de enorme wereldmarkt voor zonne-energie staan garant voor constante vernieuwing.
Zaken voor enige jaren nog onmogelijk leken, beschouwen we vandaag als standaard.


Voor meer over de ontwikkelingen op het gebied van omvormers
kijk eens op de blogpost SolarWindBioShop

Onderstaand een klein detail van deze post
Wat zijn de voordelen van micro-omvormers. Volgens Enphase, de pionier en marktleider op dit gebied, is de zwakste schakel in elk systeem de omvormer. Gaat hier iets fout, dan ligt het hele systeem plat.  De invloed van een micro-omvormer (1 omvormer per zonnepaneel) die uitvalt op de opbrengst van het systeem is minimaal. De kapotte omvormer kan gerepareerd of vervangen worden tijdens het normaal ingeplande onderhoud i.p.v. een urgente reparatie. Het repareren van een Enphase micro-omvormer is erg simpel in vergelijking met het vervangen en onderhouden van een conventionele string-omvormer.  Er is geen speciaal personeel, apparatuur of gereedschap voor nodig.  De micro-omvormer produceert veilige wisselstroom en het modulaire ontwerp maakt snelle en gemakkelijke vervanging met gebruikmaking van basisch gereedschap mogelijk.
Bovendien monitered de micro-mvormer continue de prestatie van het PV moduul. De tijd dat een  zonnepanelen systeem  “in de lucht” is, is met gebruikmaking van Enphase micro-omvormers meer dan 99,8 procent. Dit is vooral van belang voor grote commerciĆ«le installaties.

Het Enphase Systeem is meer dan een innovatie. Het is een complete oplossing om solar systemen eenvoudiger en intelligenter te maken, zowel voor installateurs als eigenaren.  Meer productie, optimalisering per paneel, bewaking per paneel