woensdag 29 juli 2015

7 groeipieken van zonnepanelen systemen

Alles op zijn tijd. De zonnepanelen branche slaapt nooit. De afgelopen twee dagen heb ik mijn website SolarWindBioShop bijgewerkt. Dit is iedere keer weer een hele klus, omdat er zelfs in een periode van enige maanden veel veranderingen zijn. Neem als voorbeeld  ZONNEPANELEN.  Slechts enige jaren geleden was er alleen keuze in POLY  en MONO.  Nu in 2015 is er veel vraag naar Mono All Black dwz gebaseerd op uniforme mono zonnecellen met een zwarte achtergrond (black backsheet) en een zwart geanodiseerde aluminium omranding. 
Men wil niet alleen zonnepanelen om o.a. minder afhankelijk te worden van de constant stijgende prijzen van stroom uit het net, maar ook graag een esthetisch mooi uitziend dak. Door de explosief gestegen vraag naar mono all black is de meerprijs voor zo’n paneel slechts enige eurocent en daarom volledig verantwoord. De huizenprijzen zijn weliswaar nog  laag  -   ze zijn stijgend. Stel dat je te zijner tijd je huis wil verkopen, dan ben je met een mooi uitziend solar dak in de beste positie om een mooi  bod te krijgen.

De oude bekende zonnepanelen-systemen konden niet goed overweg met schaduw of deelschaduw bij lage zonnestand, door bomen, dakkapellen, schoorstenen e.d.. Dit kun je perfekt oplossen met micro omvormers (1 per paneel) of  evengoed en voordeliger met een omvormer met optimizers. De trendsetter en marktleider is hier SolarEdge


Maar hier stoppen de innovaties nog niet. Ze gaan door.  Elk paneel kan voorzien  worden van een optimizer (tot 25% meer opbrengst mogelijk). Het kan nog beter. Grote merken sluiten een deal met de leverancier van de optimizers (meestal Solaredge) en monteren de SE-Optimizer direct aan het paneel. Dit betekent voor u… minder kabels en verbindingen (dus minder kans op problemen) en sneller monteren.  Voor meer informatie zie JASolar (datasheets etc.)

Is het u al opgevallen dat slechts 4 jaar geleden een zonnepaneel standaard 200 Wp leverde, vorige jaar was 250 Wp de norm en nu zitten we al op ca. 270 Wp.
Massaproductie (China, geheel Azie, maar nu ook weer concurrerend in Europa),  standaardisatie, productresearch en logistics  zullen ook de komende jaren er voor zorgen dat u ieder jaar meer waarde voor uw geld krijgt.

Mrs Willian de Fatima Verkoelen-Leal


PS
7 groeipieken gesignaleerd… zeker zijn er meer:
a) van poly naar mono, b) van alu zilver naar zwarte rand, c) van witte backsheet naar zwarte backsheet, d) zwarte schaap  eliminatie “van dump producten naar gelegaliseerde handel”, e) van standaard string-omvormer naar intelligente omvormer, f) van monitoring per groep naar monitoring per individueel paneel, g) van losse optimizer naar geïntegreerde (”embedded”) optimizer voor meer gemak en zekerheid..        -   Meer groeitrends  volgt

donderdag 9 juli 2015

Waarom worden omvormers meer sophisticated?

Omvormers voor zonnepanelen worden kleiner, slimmer en voordeliger, omdat het moet. De markt groeit wereldwijd - zonnestroom is goedkoper dan stroom uit het net. Het is voor de hand liggend dat elke fabrikant hier een graantje van mee wil pikken.. Dit heeft geleid tot een forse concurrentie tussen europese en aziatische producenten. Concurrentie op kwaliteit en prijs.

Een voorbeeld van een nieuwe serie:
De NS-serie van Goodwe heeft een breed inspanningsbereik van 80-500Vdc. De omvormer is lichter dan haar voorganger de SS-serie, namelijk 8kg per omvormer. De omvormer heeft een compacte behuizing waardoor deze makkelijk te plaatsen is bij beperkte ruimte. De Goodwe NS-serie heeft geïntegreerde wifi om uitgebreid te monitoren via een portaal of app. Het is prijstechnisch een zeer interessante omvormer. Meer info op de site van SolarWindBioShop.




Ook het grote chinese merk CHINT blijft voortdurend innoveren.

donderdag 2 juli 2015

Hoe kunnen we de kWh-prijs veiligstellen? | stroom wordt ieder jaar duurder

Wat gebeurt er wanneer het salderen  wordt versoberd Oftewel Hoe kunnen we de kilo-watt-uur-prijs veilig stellen.

Er komt een tijd dat we de door ons opgewekte stroom zelf zullen moeten opslaan. Op dit moment zijn de hiervoor ontwikkelde batterijen nog duur. Blijven de prijzen voor stroom van het net stijgen en wordt de saldering versoberd dan zal er op enig moment een evenwicht komen, waarop het beter is om zelf stroom op te slaan.

In Nederland kunnen we tot nader order “salderen”. Alle stroom die we met zonnepanelen opwekken en op hetzelfde moment niet nodig hebben, wordt direct teruggeleverd aan het net.
Op momenten dat de zon niet schijnt en we toch stroom nodig hebben, gebruiken we de stroom die we zogezegd tijdelijk geparkeerd hebben bij de netbeheerder. Hiervoor betalen we niets.
Dit systeem is goed voor de kleinverbruiker, maar zal na verloop van tijd beperkt worden.


In deze situatie is het belangrijk dat je alreeds een zonnepanelen systeem hebt met een minimale degradatie per jaar. De voornaamste reden waarom men straks investeert in zonne-energie is het veiligstellen van de prijs die men betaalt voor een kilowattuur. Dat gaat niet met een goedkoop systeem, waarvan de kwaliteit onvoldoende bekend is.

De trend in Duitsland:
de consument betaalt daar 28 eurocent per kilowattuur. Als je de stroom die je opwekt  opslaat en het opslagsysteem gedurende een periode van twintig jaar eenmaal vervangt, kom je op een prijs van 24 eurocent per kilowattuur.  Zelfconsumptie wordt dan lucratiever dan terugleveren aan het net.
Bekende aanbieders van opslagsystemen zijn o.a. Tesla (USA) en Solarwatt (Duitsland).De komende tien jaar zullen  veel eindgebruikers accusystemen aanschaffen voor de opslag van zonnestroom. Het vermogen van zo’n systeem wordt bepaald op basis van het verwachte verbruik in een woning en de verwachte pv-opbrengst.  Bij “oude” generatie zonnepanelen, die ieder jaar degraderen, wordt dus steeds minder accu capaciteit benut en de bijbehorende voordelen worden gaandeweg  minder.

Solarwatt stelt dat de degradatie van hun glas-glaszonnepanelen nihil is. Op termijn zal daarom de prijs van zonnepanelen een marginale rol gaan spelen en zal kwaliteit de belangrijkste motivatie voor zonnepanelen zijn..