zaterdag 1 maart 2014

Zelf Zonnepanelen Installeren | 5 Power Tips voor Limburgers


Ontdek de 5 vijf voordelen voor zelf zonnepanelen installeren. Niet nu, maar na de carnaval. Waarom je een zonne-energie systeem zelf wil installeren of de installatie beter kunt laten plaatsen is afhankelijk van een aantal factoren.Laten we deze één voor één voor een bekijken.
.
Welk type dak hebt u?

Is het een plat dak of een hellend dak. Een plat dak van een woonhuis is meestal  1 of 2 etages hoog. In dat geval hoeft u weinig voorzorgen te nemen en kun je snel aan de slag met het plaatsen van de panelen. De meeste merken zonnepanelen hebben de afmeting van  ca. 100 x 165 cm en wegen 15  tot 20 kg.
Controleer eerst of uw dak nog in goede staat is. Zijn kleine of grotere reparaties nodig laat deze dan eerst uitvoeren. Voor het monteren van de zonnepanelen worden lichte aluminium constructies gebruikt (bv. Flatfix). Vervolgens wordt een ballast aangebracht (meestal stoeptegels). Voor grotere projecten zijn diverse vergelijkbare systemen leverbaar. Belangrijk is de hellingshoek van het systeem  (in de praktijk meestal 10, 15 of 20 graden). Kleine systemen worden vaak op de garage of aanbouw geplaatst. Omdat de panelen niet direct  van de straat zichtbaar zijn, kunt u volstaan met het type POLY. Deze zijn goedkoper dan MONO of FULL BLACK.  De panelen worden in serie geschakeld.

Hebt u veel last van schaduwval
bv. door bomen? In zo’n geval  wordt de opbrengst van het systeem bepaald door het paneel met de kleinste opbrengst (vergelijk: u knijpt een tuinslag op een bepaalde plaats half dicht… gevolg minder opbrengst). De beste oplossing voor dit probleem is te kiezen voor micro-omvormers of voor optimizers met een lichte omvormer (bv. SolarEdge).

Hebt u een hellend dak? In Nederland zijn de daken van woonhuizen bijna altijd pannen daken (USA .. shingles, Belgie… lei, etc.). Het plaatsen van zonnepanelen op een hellend dak is vrij eenvoudig. De montage geschiedt met dakhaken die geklemd worden. Soms  is het nodig eerst een houten strip aan te brengen en de dakhaken te schroeven.  In principe worden de zonnepanelen in portret model geplaatst. Dat ziet goed uit. Op de dakhaken worden de rails voor de montage van de zonnepanelen geklemd. Elk dak is anders. Soms kun je in landscape vorm meer panelen plaatsen o.a. afhankelijk van schoorstenen en andere dakdoorvoeren. Dakhaken zijn er in vele soorten o.a. met verschillende dikte of verstelbare haken.
Bij hellende daken werden tot nu toe meestal POLY panelen gebruikt. Er is echter een trend naar FULL BLACK panelen . Deze zien er esthetisch mooier uit. Een paar jaar geleden waren deze relatief duur. Momenteel worden zwarte panelen regelmatig toegepast. De concurrentie heeft ervoor gezorgd dat een FULL BLACK paneel niet veel duurder is dan een standaard POLY paneel. Bij toepassing van FULL BLACK zijn de paneelklemmen (eindklem en tussenklem) zwart.
De gelijkstroom van de panelen wordt middels een omvormer omgezet in wisselstroom welke direct geschikt is voor het net. Uw leverancier of installateur berekent de omvormer die het beste past bij uw systeem. Dit kan zijn een standaard omvormer of bij schaduwval een systeem met micro-omvormers of optimizers.

Wat zijn de voordelen van zelf plaatsen?
1. Besparing op arbeidsloon
2. Kortere terugverdientijd door geringere investering
3. U controleert zelf de kwaliteit van de montage
4. Goed voor uw ego (machoman)
5. Samen met buren – aankoopvoordeel

Het is nu tijd om zonnepanelen aan te schaffen.  De terugverdientijd was nog nooit zo kort. De gehele BTW kun je terugvragen van de belastingdienst. Het is de beste investering die je kunt doen, omdat de spaarrente bij een bank dramatisch laag is en dat voorlopig wel zo zal blijven.
Meerr info op solar blog van SolarWindBioShop.

Geen opmerkingen: