zaterdag 25 mei 2013

Zonnestroom Opwekken en Energie Terugleveren met Zonnepanelen

Eigenlijk zou de consument moeten betalen voor het gebruik van het openbare net. Het gaat hier om het laatste deel van de keten dwz het deel waar de spanning als is teruggebracht op 230 Volt. Elektriciteitsmaatschappijen zijn van oorsprong gericht op het leveren van stroom dwz een eenrichtingsverkeer. Hierop is hun kostencalculatie en winstmodel gebaseerd. Ze zullen dus in eerste instantie niet blij zijn met al deze kleine zonnestroomcentrales (lees particulieren) die aan hun omzet vreten.



De stroomdistributeur ( = de netbeheerder) zal zich in de naaste toekomst moeten gaan instellen op het beheer van stroom geleverd via de grote centrales en de toelevering via duizenden kleine zonnepanelen op daken van woonhuizen. Men spreekt dan over een onderverdeling van het net in kleine subnetten oftewel MICRO-GRID. Alles moet goed beheerd en gemeten worden om onder alle omstandigheden te zorgen voor voldoende stroom-aanbod. Niemand zit anno 2013 te wachten op een stroomnet dat regelmatig uitvalt.

Zonnestroom en de 5000 kWh salderingsregeling
Voor zelf opgewekte zonnestroom bestaat in veel landen op de wereld een salderingsregeling. Dit betekent dat je de stroom die jouw zonnepanelen ( bv. overdag) produceren terug kunt duwen in het openbare net ( = terugleveren) en weer kunt opvragen (= consumeren) op het moment dat je elektrische stroom nodig hebt (bv. ‘s nachts). Dit mag tot 5000 kWh per huis-aansluiting per jaar. Lever je meer terug aan het net dan krijg je hiervoor een kleine vergoeding.

Elektriciteitscentrales zijn met elkaar verbonden met het landelijke hoogspannings-koppelnet, zodat niet alle centrales tegelijkertijd hoeven te draaien. Op het hoogspanningsnet zijn onderstations aangesloten die de hoogspanning van 400 kV verlagen tot middenspanning van 10 kV. Deze spanning wordt weer verdeeld over transformatorhuisjes in buurten en bij grote bedrijven. Vanaf de transformatorhuisjes wordt de spanning op 230V (400 V 3 fasen) verdeeld over de gebruikers. Het transport gebeurt op een zo hoog mogelijke spanning om verliezen door warmteontwikkeling te voorkomen. De hoge spanning heeft verder het voordeel dat er dunne leidingen gebruikt kunnen worden (= besparing op koper).

Uitgaande van deze feiten is het zaak om de elektricteit-distributie te gaan inrichten gebaseerd op de nieuwe situatie. Duitsland, een van de pioniers van de grootschalige inzet van zonnepanelen, is als eerste land begonnen met subsidie op opslagsystemen voor stroom ( lees accu’s). Dit maakt het beheer van het net gemakkelijker.
Door de stimulering verwacht men bovendien een doorbraak in de prijzen van de(dure) accu’s. Duitsland stimuleert zonne energie. Dit zorgt voor werkgelegenheid o.a. in de montage, maar ook hoogwaardige werkgelegenheid in researchcentra. De duitse machine industrie maakt, ook in deze crisistijd, goede winsten en heeft een stijgende export.

Hoe ziet de toekomst eruit? Zonnestroom zal ieder jaar goedkoper worden ( efficientere productie van zonnepanelen, verhoging van het rendement door innovaties etc.). In elke stad of regio heeft altijd zo’n 50% van de huizen een dak dat zo gelegen is dat het rendabel is om zonnepanelen te plaatsen. Ook zonder subsidie en eventuele importheffingen op goedkope zonnepanelen uit China is de groei van zonnepanelen systemen niet meer te stoppen.



Geen opmerkingen: