dinsdag 2 juni 2015

Zonnepanelen en batterij opslag voor iedereen | SolarWindBioShop

Heb je een zonnepanelen installatie dan vraag je je wel eens af of het gebruik van batterijen voor de opslag van stroom om ’s nachts te gebruiken haalbaar is. SolarCity  USA (gelieerd aan Tesla motors) heeft recent aangekondigd een energie back-up systeem te leveren voor thuisgebruik.  Een tiental andere bedrijven bieden inmiddels ook iets vergelijkbaars aan.  Deze aankondigingen hebben de interesse voor batterij-opslag gestimuleerd.

DE GROTE VRAAG: Is een batterij-opslag systeem al praktisch en spaar je er geld mee?
Voor de meeste eigenaren van zonnepanelen is het antwoord in beide gevallen “nee”.  Heb je een compleet off grid systeem (bv. een vakantiehuisje op een afgelegen plek) dan is het een ander verhaal.  De nieuwe generatie lithium-ion batterijen kunnen dan praktischer zijn dan de traditionele lood-accu’s. 

Heb je gewoon toegang tot het net, dan zijn er momenteel nog geen kosten voordelen te behalen met het opslaan van eigen energie in accu’s gedurende de dag om deze ’s nachts te gebruiken (of  koop goedkope energie ’s nachts en gebruik deze overdag).


De kosten, gerekend over de levensduur van de  batterijen, wegen niet op tegen de mogelijke besparingen.  Daarentegen zullen de batterijen op den duur beter worden, en zal ook de regeltechniek goedkoper en efficiënter worden.  Er komt een moment waarop thuis energie opslaan in accu’s (koop voordelig en verkoop duur) gecombineerd met teruglever garanties (salderen) economisch zinvol zal worden. 

Geen opmerkingen: