donderdag 19 september 2013

Batterij Opslag Zonnepanelen - de zonnewijzer voor 2014

Wanneer bereikt het salderen van zonnestroom zijn top?  -  oftewel duurzame energie terugleveren aan het net. Iedereen wil graag onafhankelijk of op zijn minst minder afhankelijk zijn van het openbare electriciteitsnet  o.a. omdat stroom ieder jaar duurder wordt. Hier lijkt voorlopig geen eind aan te komen.
Zonnepanelen produceren gelijkstroom die door een omvormer omgezet wordt in wisselstroom, welke direct geschikt is voor het openbare net. Een groot deel van alle zonnepanelen systemen is gekoppeld aan het net

Het is een onomkeerbare trend dat steeds meer particulieren en bedrijven hun eigen zonnepanelen aanschaffen. De zeer lage rente op spaargeld is een extra stimulans voor een eigen solar systeem. De huidige crisis zorgt ervoor dat geld op de bank geen goede investering is. 

Maar wat gebeurt er nu als in Nederland  zonnepanelen geplaatst worden en er op sommige dagen meer stroom geproduceerd wordt dan nodig is. U legt het probleem neer bij de beheerder van het openbare elektriciteits-net en de electriciteits-centrales. Overmaat stroom wordt aan het buitenland verkocht. – vaak tegen lage prijzen – omdat je stroom niet kunt bewaren.

De door de overheid  gestimuleerde salderings-regeling houdt in dat u als u meer stroom produceert met uw zonnepanelen dan u verbruikt  u de overmaat terug mag leveren aan het net. Op dagen dat u te weinig produceert om aan uw eigen vraag te voldoen, ontvangt u stroom van het net. Tot 5000 Wp mag u compenseren.  Meer stroom produceren dan u nodig hebt heeft weinig nut, omdat u hiervoor slechts een kleine vergoeding ontvangt.


U kunt zich voorstellen dat er een moment komt, waarop het net geen behoefte heeft aan uw stroom. Hoe zit u dan met uw duur solar systeem? Dit zal het moment worden, wanneer er steeds meer vragen opduiken of het salderings-systeem nog langer gehandhaafd kan blijven.  Vorig jaar is bij onze buren al meerdere keren de situatie geweest dat alle duitse zonnepanelen en windenergie meer energie opwekten dan er vraag was.

Het wordt dus hoog tijd dat er een  practisch systeem komt voor de opslag van stroom. In Duitsland gaan de gedachten uit naar batterijen voor opslag. De overheid stimuleert sinds enige maanden de aankoop van batterijen met een subsidieregeling.
Batterijen zijn nog te duur en hebben deels een beperkte levensduur. Het ziet er naar uit dat de tendens gaat naar lithium-ion batterijen. Deze zijn goed en kunnen minstens 15 jaar mee. Door grotere vraag naar batterijen zullen de prijzen verder dalen en zal de kwaliteit toenemen.

Batterijen zijn de beste oplossing voor het probleem van tijdelijke overproductie. De rompslomp die veel mensen in ons land ervaren met netkoppeling hoort dan tot het verleden. In Duitsland beginnen de grenzen van netkoppeling in zicht te geraken. Het zou me niet verbazen als batterijen binnen enige jaren in grote aantallen zullen worden toegepast.

Voor de komende jaren is het nog  gissen hoe de energie-opslag-markt zich gaat ontwikkelen. De bedoeling van zonnepanelen is dat je vooral bij piekprestaties (maximaal zon) je maximaal profiteert van je eigen solar systeem.  Stel dat de importheffing op chinese zonnepanelen relatief laag blijft of zelfs geheel verdwijnt dan zal de solarsector hiervan een extra stimulans 

Geen opmerkingen: