woensdag 25 september 2013

De economische crisis is goed voor de prijsvorming van zonnestroom

Door de economische crisis blijft de rente op spaargeld laag. Dit betekent dat investeren in zonne-energie een goede zaak is, omdat u 25 jaar lang gevrijwaard bent van de jaarlijks stijgende prijzen van stroom uit het openbare net.
Elke crisis zorgt ervoor dat fabrikanten, distributeurs en installateurs scherper moeten rekenen (in Nederland zijn er meer dan 900 bedrijven actief op het gebied van zonnepanelen.
De crisis dwingt de fabrikanten om zich te onderscheiden door betere producten en meer innovatie.

Zonne-energie uit zonnepanelen is goedkoper dan stroom uit het net
1
0 jaar geleden moest je voor een solar systeem al gauw 10 tot 20.000 euro neertellen. De  prijs van zonnepanelen is de laatste 10 jaar met ruim 80% gedaald. Door massaproductie zijn ook de kinderziektes snel uit de systemen gehaald.  De kwaliteit en het rendement van de cellen zijn continu verbeterd en door innovatie wordt steeds meer zonlicht effectief omgezet in stroom.Zonnestroom is nog nooit zo goedkoop geweest. Dit komt door de grote prijsdaling van zonnepanelen die gerealiseerd is door massaproductie.

In Nederland betalen we, vergeleken met andere landen, relatief veel energiebelasting op stroom (energiebelasting en BTW). Stroom van het net wordt ieder jaar zo’n 7 procent duurder. Naar verwachting zal de stroomprijs voor consumenten de komende jaren blijven stijgen. Er ontstaat een nieuw probleem voor de stroomfabrikanten als hun klanten minder stroom gaan afnemen en zelfs stroom gaan terugleveren (tot 5000 kWh  te salderen). Wie gaat dat betalen …. de consument?

De concurrentie op de omvormermarkt laat de consument profiteren van 10 tot 25% lagere prijzen. Om zonnestroom te produceren heb je niet alleen zonnepanelen nodig, maar ook een omvormer, montagematerialen en bekabeling. Sinds 2012 is er veel vraag naar omvormers van chinese makelij. 

Merken als Omnik, Goodwe, Samilpower en Growatt zijn gezien de goede prijs/kwaliteit verhouding inmiddels populair in europa.

Netstroom vs Zonnestroom
Voor stroom van het net betaal je gemiddeld 25 eurocent per kWh. Zelf stroom opwekken met eigen panelen kost ongeveer 21 cent  Bij deze relatief hoge prijs is o.a. rekening gehouden met veroudering van de panelen, levensduur van de omvormer, installatiekosten, rente op geld (aanname 6%/jaar).Als je zelf installeert (en dat doen steeds meer mensen, omdat het niet moeilijk is en veel pakketten hierop al aangepast zijn) kun je naar gelang de grootte van je eigen zonnestroom systeem nog eens 1000 euro extra besparen op arbeidsloon.
Doordat ook de montagesystemen en materialen sterk verbeterd zijn, kun je zelf met een minimum van onderdelen de zonnepanelen-pakketten  (DHZ vriendelijk) plaatsen.

De levensduur en vermogensgarantie van zonnepanelen is thans 25 jaar. Veel mensen wonen niet zo lang in hun huis. Mensen die verhuizen kunnen een meerwaarde krijgen bij verkoop van hun huis omdat er zonnepanelen op hun dak liggen (energielabel).

Veel Nederlandse woningen hebben nog geen zonnepanelen. Er is veel belangstelling. Het wegvallen van de subsidie die eigenlijk al lang niet meer nodig is (15% en maximaal 650 euro) zorgde voor een tijdelijke dip in de verkopen.
Het staat vast dat zonnestroom ook zonder subsidie een goede investering is. Zeker als je rekening houdt met de lage spaarrente bij de banken.

Geen opmerkingen: