zondag 27 april 2014

Van string omvormer tot micro omvormer | Zonnepanelen trends

Nu de zonnepanelen relatief goedkoop zijn geworden zien we verbeteringen op het gebied van omvormers. De traditionele leveranciers (SMA, Fronius, Kostal, Steca,etc) leveren goede kwaliteit en hadden lange tijd een monopolie positie en genoten aanzien. Dit laatste is gebleven, er is echter een behoorlijke concurrentie van aziatische landen (o.a. China) bijgekomen. Dit betekent voordeel voor u: a) lagere prijs, b) langere garantie (bv. Omnik en Goodwe 10 jaar) en verbeteringen op het gebied van monitoring.
 
Sterk in opkomst is het systeem van een lichte omvormer (marktleider Solaredge) met Optimizers (1 per paneel). Dit systeem leent zich uitstekend om de maximale opbrengst per zonnepaneel te behalen. het effect van schaduw, temperatuurverschillen, vervuiling e.d. wordt tot een minimum teruggebracht.

De pionier op het gebied van micro omvormers gaat nog een stap verder en gaat uit van een micro omvormer per paneel en zet de stroom direct om in wisselstroom. Voordeel o.a. geen hoge spanning in het circuit, dus veiliger. De merken Enphase en Enecsys bieden een interessant product dat steeds meer toegepast wordt.  De combinatie van micro omvormer, gateway en webgebaseerde bewaking zorgt voor een continu bewaking van uw systeem. Wordt dit de toekomst? Graag uw commentaar.

Leo Verkoelen

Geen opmerkingen: