dinsdag 10 november 2009

Geld verdienen als 50-plusser met of zonder internet


Onlangs schreef Dhr. Wim Derks “vergrijzingsdeskundige” dat Nederland sinds de jaren vijftig vier keer zo rijk is geworden, maar dat tevens onderzoek heeft uitgewezen dat we ons niet vier keer gelukkiger voelen. Economische groei moet je niet meer alleen meten aan het Bruto Nationaal Produkt. Veel werk wordt gratis verricht in de zorg voor ouderen en kinderen. Dit wordt nog niet meegerekend in de economie.
Ook via internet wordt veel kennis gratis verspreid en geheel zonder kosten doorgegeven aan anderen. Dit brengt indirect welvaart. Ouderen kunnen langer zelfstandig thuis wonen. Tal van technologische oplossingen maken dit al mogelijk. Nu de mensen een steeds hogere leeftijd bereiken, betekent dat ook dat ze veel langer actief en productief kunnen blijven. De verhoging van de AOW-leeftijd lijkt alleen bedoeld om de kosten op te vangen. Een veel betere methode denk ik is om meer te profiteren van de kennis en ervaring van ouderen. Dit betekent niet dat ze iedere dag naar een kantoor of fabriek moeten rijden of fietsen.

Het internet biedt veel mogelijkheden om op afstand te werken en het werk aan projecten in segmenten te verdelen. Om sociale contacten te bevorderen kunnen regelmatig bijeenkomsten van kleine groepen ingepland worden. We zien de laatste jaren een enorme explosie van de zgn. “social media”(Twitter, Facebook, Hyves, Linkedin etc). Er wordt echter nog weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die op straat liggen voor het inzetten van ouderen en bv. moeders met jonge kinderen die per dag wel tijd, maar slechts beperkt tijd beschikbaar hebben. Wie wil hier wat aan doen? Dit blog is gelieerd aan de websites www.unitedstarters.com en www.starterplaza.nl

Leo Verkoelen (serial entrepreneur)

Geen opmerkingen: