woensdag 9 februari 2011

Video Marketing Voor Startende Internet Ondernemers


U wil niet achterblijven en graag z.s.m. video op uw website gebruiken, maar u hebt geen idee waar je moet beginnen. De zeven belangrijkste zaken zijn:

1. Bepaal je doel
Voor je de camera pakt, zorg dat je weet wat je wil bereiken met je video’s. Wilt u meer bezoekers, dat ze langer op je website blijven of een betere conversie van de landingspagina.
Het antwoord op deze vragen bepaalt de stijl en het soort en de hoeveelheid inhoud (content). Vanaf de start tot de oproep tot bestellen wordt hiet bepaald. Zorg dat de achtergrond op je videobeeld passend is bij je bedrijfsimago.


2. Doe een onderzoek naar wat al op je site staat
Video is meestal een vervolg op hetgeen je al hebt gepubliceerd middels jouw site. Je opereert dus niet in een vacuum, maar bouwt voort op hetgeen al aanwezig is. Kijk eens naar de sites van ervaren info-marketeers. Zie hoe ze vaak video combineren met een e-boek voor het bereiken van een hogere conversie.


3. De juiste boodschap voor de juiste doelgroep
De behoefte aan informatie is voor elke doelgroep verschillend. Bepaal uw doelgroep(en) en maak voor elke groep aangepaste video’s. Dat geeft het beste resultaat. Ken uw klant en prospect.


4. De mensen moeten je leren kenner en vertrouwen
Mensen gaan eerst iets bij je kopen, zodra ze je voldoende kennen, ze je vertrouwen en ze geneigd zijn om zaken met je te doen. Dit geldt zowel voor het verkopen van producten als voor het leveren van diensten.
Video’s vormen een uitstekend gereedschap om de afstand tussen u en de klant te verkleinen en om vertrouwen te kweken, mits op de juiste manier gedaan.
Bedenk ook dat niet iedereen zich op zijn gemak voelt als hij voor een camera staat. Misschien is je chef of beste verkoper heel goed in zijn functie, echter komt minder goed over voor de camera.
Praten voor een camera ligt niet iedereen goed. Het is een kunst die je wel kunt oefenen. Houdt hier rekening mee.


5. Apparatuur
Video is belangrijk, maar de eerste aandacht gaat uit naar “audio”. Een vereiste is dat het geluid zo goed mogelijk moet zijn. Een matige video met een goed geluid (spraak en muziek) zal bekeken worden, andersom echter niet. Koop een camera waar je microfoons in kunt pluggen. Hiermee ben je flexibel.


6. Welke soorten video’s thuis produceren
Er zijn een aantal mogelijkheden, zoals


Interviews. Op een beurs of gewoon op kantoor kun je een commentaar registreren van een persoon. Houdt het kort en stel slechts één vraag. Doe het spontaan en let niet op details.

Testimonials. Bij een interview praat de persoon over zichzelf. Bij een testimonial gaat het erom wat de persoon over jou zegt. Hou de regie in eigen hand en stel de vragen zo dat je het antwoord krijgt wat je wil dat jouw klanten te horen krijgen.


Screencasts. Geef een PowerPoint demonstratie over je product of software. Dit is ideaal voor “How To” video’s en trainingvideo’s. Hiervoor wordt vaak het software programma Camtasia gebruikt.


Whiteboard presentaties. Voel je je op je gemak voor de camera dan kun je een whiteboard gebruiken om je punten te illustreren. Zulke video’s zijn heel geschikt om een en ander toe te lichten.


Video boek reviews. Video recenties zijn meer dan kritiek. Je schept een zekere band tussen jouw publiek, de auteur, de uitgever en het onderwerp. Uitgevers houden goed in de gaten wie commentaar geeft op hun boeken en ze zullen meestal terugkoppelen middels een tweet.


7. Distributie
Er zijn enige mogelijkheden, echter het populairste is middels het web. En hiervoor heb je 2 mogelijkheden nl.




Hosted. Je plaatst de video op je eigen website en eigen server. Zo heb je de meeste controle over je video, maar mist de mogelijkheden van extra verspreiding via een community, zoals YouTube die bieden.


Posted. Plaats je jouw video op zgn. Video Sharing Sites (o.a. You Tube, DailyMotion e.d.) dan heb je minder controle, maar bereikt wel het publiek dat naar jouw type content op zoek is.


Beide methoden zijn geschikt. Zorg er wel voor dat je eerst hebt gekeken naar de zoekwoorden waar je op gevonden wil worden (SEO). Hierover een andere keer meer.


Het maken van steeds betere video’s eist training. Wil je vanaf het begin professioneel overkomen, dan kun je misschien beter samen met een specialist juw project uitwerken.


Succes met jouw viedeo’s


Leo Verkoelen (serial entrepreneur en marketeer)

Geen opmerkingen: