vrijdag 17 februari 2012

Internet Bedrijfsmodel en Strategie | door Leo Verkoelen

Een baan bij een bedrijf en werken tot je pensioen. Zo’n 30 tot 40 jaar geleden was dat heel gewoon. Je kreeg later een bedrijfspensioen als aanvulling op je AOW. Je hoefde je geen zorgen te maken over hoe rond te komen. Je hoefde alleen op tijd op je werk te zijn.

Maar deze tijden zijn allang voorbij. In onze global economy kunnen bedrijven het zich niet veroorloven om een baan voor het leven aan te bieden en te garanderen. Men is voor een groot deel gedwongen om gebruik te maken van kortlopende contracten en het uitbesteden van werk. Ondernemers moeten bereid zijn om zich snel aan te passen aan de steeds wisselende vraag van de markt.


Het zal nooit meer worden als vroeger, omdat de wereld nu anders is. Wat betekent dit? Dit betekent dat we de verantwoordelijkheid hebben voor het creeeren van onze eigen toekomst, en om onze kinderen ook te leren hoe ze dat moeten doen.


De beste manier om je toekomst zeker te stellen, is door het creeeren van meerdere winstgevende inkomensstromen (tweede inkomen, derde inkomen, etc). En daar moet je nu mee beginnen. Je wil nooit al je eieren in een mandje hebben. Als een van je inkomstenstromen dreigt op te drogen, dan heb je andere nodig waar je op kunt bouwen. Dit noemen we spreiding, diversificatie.


Vandaag zal ik je enige mogelijkheden aanreiken, die je kunt overwegen om mee te beginnen. Doordat we minder vaste of langdurige werkcontracten hebben, zullen we ook steeds meer moeten leunen op ons netwerk. We moeten ergens een expert in zijn, dit moet bekend zijn en we moeten referenties hebben. Nu zie je waarom, de sociale sites zo snel groeien.


Tip nr. 1: Publiceer een nieuwsbrief
Je kunt extra inkomen genereren door het aanbieden van een gratis of betaalde nieuwsbrief. Ben je in staat om waardevolle content te creeeren voor je lezers, dan heb je inherent de mogelijkheid om bij de lezers je eigen producten of producten van andere te promoten. Dit is een geschikt model als je alleen werkt zonder personeel. Het is niet zo moeilijk o om te schrijven over zaken waar je verstand van hebt. Schrijf informatieve artikelen die het lezen waard zijn.


Tip nr. 2: Geef licenties
Ben je de persoon die altijd met nieuwe ideeen komt, een design of een nieuw manier om iets te doen, overweeg dan om je ideeen in licentie te geven aan grotere bedrijven. Deze bedrijven brengen dan de producten op de markt Zelf hoef je niets te produceren.


Tip nr. 3: Verkoop je eigen producten
Een uitstekende ma ier om geld te verdienen is het verkopen van eigen producten, zoals informatie-producten en eigen fysieke producten. Je kunt zonder grote investering beginnen met deze producten aan te bieden op sites, zoals Ebay en Marktplaats en vele andere.


Tip nr. 4: Verkoop producten van anderen voor een commissie
Als je geen eigen producten hebt om te verkopen, of als je de risico’s wil spreiden door aan je bestaande assortiment producten toe te voegen van anderen, dan is er de mogelijkheid om dit te doen via een affiliate programma.
Ontdek je een bedrijf dat producten verkoopt, die je zelf zou willen promoten, neem contact met het bedrijf op en kijk of ze een affiliate programma hebben. Kijk ook op Daisycon, M4N, Tradedoubler e.d.


Tip nr. 5: Verkoop producten onder je eigen merk
Stel je wil een eigen versie van een product verkopen, maar bent niet van plan of hebt geen tijd om zelf het product te ontwikkelen en te produceren, dan kun je overwegen om een EIGEN MERK” te maken, waaronder jet het bestaande product lanceert. Dit is een methode die veel door supermarkten wordt gebruikt. Je zult ontdekken dat veel fabrikanten graag bereid zijn om je een product onder eigen label te leveren. Dit brengt voor hun extra omzet en de concurrentie op prijs van het bestaande product wordt niet groter. Dit is heel belangrijk. In mijn organisatie hebben we hier handig gebruik van gemaakt. Stel je hebt een dealer voor je merk in een bepaalde stad of regio. Door hetzelfde product via meerdere locaties aan te bieden dwz geen exclusiviteit voor de dealer, komt er alleen maar meer druk op de prijs. De dealers beconcurreren elkaar meestal middels de prijs. Lever je aan een tweede dealer onder een ander merk, dan is de concurrentiedruk veel minder.


Tip nr. 6: Schrijf een boek
Er zijn 5 goede redenen om een boek te schrijven. Kijk ook op de site van mijn vriend Ron de Joode. A) Je krijgt er een naam mee en respect. Zoekt men bv. een spreker, dan zal degene die een boek heeft geschreven eerder gekozen worden, dan de persoon die nog niet gepubliceerd heeft.
B) Het leidt tot meer business. Je kunt hogere prijzen vragen voor je diensten.
C) Het opent deuren. Meer kansen.
D)Je wordt sneller opgemerkt.

E) Het onderscheidt je van anderen. In veel markten is zo veel concurrentie van ieder die hetzelfde doet. Doe het anders en je hebt een eigen USP. Mijn vriend en mentor Ted Nicholas is de specialist op het gebied van self-publishing..


Geef een reactie als je denkt dat je met een van de bovenstaande tips iets kunt doen.


Leo Verkoelen (serial entrepreneur met meer dan 40 jaar ervaring)

Geen opmerkingen: