dinsdag 8 juli 2014

Zwarte Zonnepanelen met Hoge Schaduw Tolerantie

De meeste merken  zonnepanelen geven minder/veel minder rendement bij een lagere lichtintensiteit. Te denken valt aan ’s morgens bij opkomst van de zon,’s avonds bij ondergaande zon, bewolking (sombere herfstdagen) e.d
Uit officiële testen is gebleken dat op CIS technologie gebaseerde dunne film cellen  optimaal presteren onder deze omstandigheden. 


De leider op dit gebied is het japanse Solar Frontier (SHELL  is groot-aandeelhouder).  De productie van CIS dunne film panelen vindt plaats in Japan en er is zoveel vraag naar het product dat nagenoeg de gehele productie direct in Japan wordt afgezet.  CIS staat voor Copper, Indium en Selenium. Standaard zonnepanelen, zowel poly als mono, zijn gebaseerd op kristallijn silicium.
SolarWindBioShop, de solar experts uit het Zuiden, werkt graag met zonnepanelen van Solar Frontier. De mooi egaal zwarte kleur van de panelen is hierbij zeer zeker een extra pluspunt en niet te vergeten de goede prijs/opbrengstverhouding bij diffuus daglicht.  Kortom hoogste opbrengst bij beperkte lichtinval. De CIS zonnepanelen van Solar Frontier  geven 8 tot 12% meer rendement ook als er minder zon is.  De modules bevatten geen lood en nul procent cadmium.

Hoge Schaduw Tolerantie  - nader verklaard
De cel structuur van CIS modules is geheel verschillend van die van kristallijne silicium modules.  Dit komt door de gebruikte technologie en het productie proces.  CIS cellen  strekken zich uit over de volle breedte van het paneel, terwijl kristallijne silicium celen verdeeld worden in vakjes van ca. 15 cm2. In beide gevallen zijn de cellen in serie verbonden.

Het gehele kristallijne moduul stopt direct met produceren zodra een klein deel (bv. een enkele cel) bedekt wordt door schaduw. In tegenstelling tot het CIS module dat blijft produceren. Dit heeft als voordeel dat CIS meer schaduw tolerant is om toch het gewenste resultaat te bereiken. 

Geen opmerkingen: