zaterdag 18 oktober 2014

Wat is de beste investering van uw spaargeld | De toekomst van zelf energie opwekken

Het is bekend. Spaargeld op de bank levert weinig op. De vraag: “welke alternatieven zijn er”. Steeds meer mensen kiezen voor het zelf opwekken van energie om grotendeels of helemaal in de eigen behoefte te voorzien. Ook omdat elektriciteit ieder jaar duurder wordt. Je kunt kiezen voor het zelf opwekken van energie bv.  door de aanschaf van een solar-systeem. Zonnepanelen zijn de laatste 2 jaren aanzienlijk in prijs gedaald en hebben inmiddels een levensduur van meer dan 25 jaar. De terugverdientijd van een solar-systeem bedraagt 5 tot 7 jaar. Een groot extra voordeel is dat u de BTW op materialen (21%)  – dit is de grote hap-   en verder de BTW op de installatie (tijdelijk 6%)gemakkelijk kunt terugvragen van de belastingdienst.

De beste besparing is eerst zorgen voor een goede isolatie van uw woonhuis (tocht via deuren en ramen, isolatie van vloer, muren en dak e.d.). Verder kunt u veel besparen door uw lampen te vervangen door LED-verlichting. De kwaliteit van LED is de laatste paar jaar enorm verbeterd en de prijzen zijn flink gedaald.

Wat kun je nog meer doen met je spaargeld?
De site Kapitaalopmaat  schrijft “Banken passen zich de laatste jaren moeizaam aan, echter de tijd staat niet stil. Crowdfinancing is niet meer weg te denken als financieringsinstrument. Particuliere beleggers en spaarders zoeken alternatieven voor hun spaargeld.”

Maak kennis met crowdfunding. In de USA is het al enige jaren een groot succes. Ook in ons land zien we een sterke toename. Bij crowdfunding investeer je in kleine projecten die voor banken (gezien hun hoge interne kosten) niet interessant zijn.  Het gaat om investeringen van enige duizenden tot zo’n 250.000,-. De investering is minimaal 100 euro per project en een looptijd van maximaal 60 maanden. Er is uiteraard een risico, maar het rendement bedraagt gemiddeld 8% of meer. De bekende crowdfunding platforms , zoals Geldvoorelkaar.nl  en Kapitaalopmaat.nl doen zelf eerst een screening voordat ze een project op de lijst plaatsen.
De bekende leverancier van zonnepanelen SolarWindBioShop heeft om de groei van de onderneming te kunnen opvangen  zich tot Geldvoorelkaar gewend voor een lening i.p.v. tijd te investeren in een aanvraag bij een bank. Crowdfunding is zowel voor lener als investeerder interessant.

Bij crowdfunding is het gebruikelijk dat degene die een lening vraagt een incentive aanbiedt aan de mensen die investeren. SolarWindBioShop doet dit door de investeerder een kortingcheque aan te bieden die gebruikt kan worden door de investeerder bij de aankoop van een zonnepanelen installatie. De kortingcheque hoeft eerst aangeboden te worden nadat de offerte accoord is. Op deze manier weet je zeker dat de korting er niet eerst bovenop wordt gezet.
Meerdere bedrijven in de zonnepanelensector hebben via crowdfunding het bedrijfskapitaal aangevuld. Het is een win-win situatie voor beide partijen.

Geen opmerkingen: