zondag 16 maart 2014

Ik wil zonnepanelen op mijn dak | Kopen, huren, leasen

Zonnepanelen zijn interessant als belegging en om minder afhankelijk te worden van de alsmaar duurder wordende stroom. Het goedkoopste bent je uit door zelf te plaatsen, zelf te installeren en de BTW terug te vragen van de belastingdienst (zo lang het kan). Maar er zijn meer mogelijkheden, zoals een goedkope "groene lening". In USA zijn inmiddels huren en leasen een populaire optie.

Zonnepanelen wie wil dat niet -  nu de prijzen zo gunstig zijn. Er komen er iedere dag meer. Vaak zie je ze niet van de straatzijde, omdat het zuiden, zuid-oost of zuid-west aan de ander kan liggen of omdat de panelen onder een kleine hoek op een plat dak liggen. 
Bijna iedereen wil zonnepanelen omdat dit een investering is die veilig is en beter dan geld op een spaarrekening. Sinds de BTW teruggevraagd kan worden is vaak de terugverdientijd slechts 5 jaren.
Er is voldoende keuze in goede kwaliteit Chinese zonnepanelen (bv. Canadian Solar, Renesola, ET-solar en Yingli). Het prijsverschil tussen Europese en Chinese panelen is kleiner geworden. Goed om te weten.
Lange tijd waren de Europese omvormers het meest gevraagd. Sinds 2 jaar is er ook een goed aanbod uit o.a. China, zoals Omnik, Goodwe, Samilpower en Growatt.
Soms is het moeilijk te bepalen of je spreekt over europees, amerikaans, chinees of aziatisch. De machines om zonnepanelen, zonnecellen en eindcontroles uit te voeren komen vaak uit Europa (o.a. Nederland) en USA.  Het benodigde zuivere silicium wordt aangeleverd door lang bestaande multinationals. Omdat arbeid een belangrijke factor is die sterk prijsbepalend is voor zonnepanelen scoren aziatische landen op dit punt hoog.
Wat rest u nog om tot aankoop over te gaan?
Belangrijk is een goede leverancier/installateur die  investeert in nieuwe producten, opleiding van zijn personeel  en de ontwikkelingen op de voet volgt. De volgende ontwikkeling die er aan komt zijn opslagsystemen voor stroom (oftewel goede en goedkope batterijen met een lange levensduur). Duitsland loot voorop!



1 opmerking:

Isabel zei

Nooit geweten dat je dit ook kan leasen. Ik dacht dat je het altijd alleen maar kon kopen.