zondag 30 maart 2014

Terugverdientijd solar-systemen - stimulans door banken en belastingdienst

Terugverdientijd zonnepanelen 2014 aanzienlijk verkort door teruggave BTW en gestimuleerd door lage spaarrente. Zonnepanelen zijn de laatste 3 jaren aanzienlijk in prijs gedaald. Gelijktijdig is de kwaliteit verbeterd. Door steeds grotere omzetten wereldwijd is de productie verder geperfectioneerd en geautomatiseerd.  De tolerantie van de cellen per paneel is van plus of minus 3% opgewaardeerd naar plus 0% tot plus 5% oftewel waar voor uw geld. Firma’s als Canadian Solar, Trina en JA-solar doen het uitstekend. Sommige van de grootste fabrikanten schrijven ieder kwartaal zwarte cijfers. 


Bijna alle panelen worden voor een groot deel geproduceerd in aziatische landen. Gewoon, omdat daar de loonkosten relatief laag zijn. We zien dat een aantal fabrikanten van de markt verdwenen is of is opgekocht door de toptien. Slechts een jaar geleden waren er nog veel “restanten”en dubieuze partijen zonnepanelen in omloop. Deze zijn in 2014 grotendeels van de markt verdwenen.

MONO of POLY. Slechts een jaar geleden waren de esthetisch mooie zwarte panelen (zwart geanodiseerde aluminium omranding, MONO-zonnecellen en een zwarte backsheet) nog relatief duur. Het verschil tussen zo’n paneel en een standaard polypaneel hoeft geen belemmering meer te zijn om deze te gebruiken. Het verhoogt bovendien de waarde van uw woning.
Iedere dag groeit het aantal huizen dat in aanmerking komt voor zonnepanelen.  Omdat de panelen zo goedkoop geworden zijn, kun je ze ook toepassen op een west of oost gelegen dak. Voor enige jaren was dit nog geen optie. Een andere variant is het polypaneel in een zwarte uitvoering. Deze zien er ook goed uit en zijn iets goedkoper.

Sterk opgekomen zijn de “thin film”panelen o.a. van het merk Solar Frontier. Deze panelen zijn mooi egaal zwart en slechts een fractie duurder dan polypanelen. Ook de opbrengst (gemeten in Wp) per m2 blijft stijgen. Een interessante ontwikkeling zijn de hybride zonnepanelen van SILEVO (amerikaans echter productie in Azie). Hoog rendement tegen een gunstige prijs.

Kwamen de omvormers voor enige jaren nog vnl. uit Duitsland en aangrenzende landen. Nu koop je chinese omvormers van goede kwaliteit (met 10 jaar garantie) tegen een leuke prijs. Deze omvormers zijn vaak gebaseerd op europese technologie.


De grote afmetingen van zonnepanelen ca. 100x165 cm veroorzaken relatief hoge transportkosten. Ook op het gebied van logistiek is vooruitgang geboekt, waardoor ook hier de totaalprijs van een zonnepanelen systeem gedrukt wordt.

De voornaamste drijvende factor voor zonnepanelen blijft voorlopig de lage rente op een spaarrekening. Hierdoor is voor een met name oudere spaarder (lees:kleine belegger) een solar-systeem de beste investering en wel een investering zonder risico. Voor wie een investering met eigen geld in zonnepanelen nog te duur is zijn er speciale “groen” leningen tegen een aantrekkelijk tarief. De markt blijft groeien.

Een andere factor die solar-systemen onverwacht stimuleert is het feit dat een particulier gebruik kan maken van de kleine ondernemers regeling , zich aanmeldt als ondernemer bij de belastingdienst en de betaalde BTW terugvraagt zijnde 21% over de materialen en 6% over de installatie.


Leo Verkoelen (zonnesystemen expert)

Geen opmerkingen: