donderdag 15 september 2011

Nu een eigen internet bedrijf starten kan goud waard zijn in tijden van crisis

Een eigen bedrijf, ook parttime, kan een goede verzekering zijn tegen het wegvallen of een reductie van je huidige inkomen. Krant en televisie schrijven regelmatig over de problemen bij onze europese buren. Je kunt beter nu nadenken over een tweede inkomen dan, zodra er weer een crisissituatie is.
 Wat kun je gaan doen? Op de eerste plaats daar waar je passie en ervaring ligt. Heel belangrijk is ook om te starten in een sector waar vraag is, zoals relaties, geld en gezondheid. De basis voor je business begint met een idee. Een origineel plan voor een eigen bedrijf dat winstgevend kan zijn vanaf de start. Denk hier goed over na! Dit begint met te analyseren waar je goed in bent, waar je zélf veel vanaf weet. In deze richting liggen de meeste mogelijkheden voor een eigen bedrijf.

Heb je als techneut een goed idee en een compagnon die van verkopen weet dan staat niets je in de weg om een business op te starten. Het is een kwestie van goede voorbereiding maar ook van gewoon beginnen. Het vergt wel het een en ander van jezelf.


Als je bij een grote onderneming werkt/gewerkt hebt, zul je snel ontdekken dat eigen ondernemer zijn in eerste instantie een aantal beperkingen kent. Je wordt niet vertroeteld, hebt geen secretaresse, geen kantoor e.d. Businessplannen zijn bij starters meestal wel goed doortimmert. Waar het vaak te kort schiet, is op het gebied van timing. Het van de grond tillen van een bedrijf kost meer energie en vooral meer tijd dan de gemiddelde startende ondernemer beseft.. En houd er rekening mee dat omzet maken het eerste doel is om te overleven. Heel veel zaken vergen geen grote investering, omdat je ook kunt huren bv. Een website huren, een parttime kantoor enz


Een ondernemingsplan is een uitstekend middel om de puntjes op de i te zetten en jezelf extra goed voor te bereiden. Een goed ondernemingsplan komt in fasen tot stand. In dit plan omschrijf je al je plannen met betrekking tot het bedrijf wat je gaat starten. Haastige spoed is zelden goed. Een ondernemingsplan is nodig om leningen en vergunningen te krijgen.


In je ondernemingsplan moet staan:
- Omschrijving van het bedrijf en het product of dienst die je wilt aanbieden
- Een marktonderzoek
- Een marketingplan
- Juridisch hoofdstuk (denk aan inschrijving bij de KvK, benodigde verzekeringen en vergunningen)
- Financieel plan


Op het internet is veel gratis hulp te vinden. Handig is o.a. het document dat de KvK  ("goed voorbereid eigen bedrijf beginnen")heeft ontwikkeld voor het schrijven van een ondernemingsplan. Banken en overheidsinstellingen willen het eveneens voor ondernemers makkelijk maken een bedrijf te starten.


Probeer te starten met een beetje reservekapitaal. In het begin gaat het vaak redelijk soepel, maar na enige tijd zijn de financiën krap. In deze fase is het prettig als je nog iets achter da hand hebt. Als je dit leest, begint het je misschien een beetje te duizelen. Heel belangrijk is om de zaken eenvoudig te houden. Twijfel niet, er zijn veel boeken en internetsites die je kunnen helpen. Bedenk een bedrijf gebouwd in slechte tijden (zelfs Disney is gestart in een crisis) heeft waarschijnlijk meer veerkracht dan een bedrijf dat gebouwd is in goede tijden.


Leo Verkoelen en partners


2 opmerkingen:

Nina Bijnen zei

Toevallig onderzoek ik voor mijn afstuderen de juridische risico's van internetbedrijven. Wanneer eigenaars van internetbedrijven bereid zijn mijn enquête in te vullen, ben ik bereid na afloop van het onderzoek mijn scriptie toe te sturen (als je wilt). In deze scriptie zal worden beschreven hoe internetbedrijven zich het best kunnen wapenen tegen (de meest voorkomende) juridische risico’s.

Op http://www.thesistools.com/web/?id=265151 kun je de (korte!) enquête invullen. Je doet er mij een groot plezier mee en wellicht heb je zelf ook nog wat aan de resultaten van het onderzoek.

Anoniem zei

Een eigen bedrijf starten is een heel avontuur natuurlijk, vooral als het in het buitenland is.. Een aantal nlp practitioners kunnen je helpen voor een goede voorbereiding