donderdag 22 januari 2009

Waar moet je als startende ondernemer voor waken

16 GevarenDriehoeken:Bedrijfsbeleid onder het vergrootglas

Onduidelijke afspraken
Afspraken moeten duidelijk zijn. Leg afspraken met uw levenspartner, zakenpartner, financiers, leveranciers en klanten vast op papier.
Valse verwachtingen

Schat winstverwachtingen realistisch in. Twijfelt U? Vraag hulp van een financieel adviseur of een accountant.
Eenzaamheid
Een kleine zelfstandige doet alles zelf. Dit kan gevaarlijk zijn. Bezoek bijeenkomsten van uw branche en sluit u aan bij een businessclub. Breidt uw netwerk uit, voordat u het nodig hebt!
Te weinig klanten

Analyseer uw toekomstige klanten en bedenk hoe u ze het beste kunt benaderen. Het opbouwen en onderhouden van een relatie met uw klanten kost tijd. Doe meer aan aan reclame en marketingTegenvallende verkoop Onderzoek de markt voor uw product, spreek met uw klanten en uw concurrenten, bezoek vakbeurzen. Er is niets zo vervelend als lage verkoopcijfers.
Gebrekkige administratie
Werk dagelijks uw administratie bij. Een goede boekhouding is belangrijk. Bewaak voorraden en liquide middelen.
Te grote voorraden

Teveel voorraad kost geld. Bovendien kunnen produkten verouderen, goedkoper worden of bederven. Een te kleine voorraad geeft leveringsproblemen. Bepaal de omloopsnelheid van uw producten. Dubieuze debiteurenAls mensen niet op tijd betalen of zelfs helemaal niet dan, hebt u een probleem. Omzet is alleen omzet als de rekening betaald is.
Te krappe begroting

Een te krappe begroting van de investeringen zorgt voor problemen. Begroot realistisch. Verkeerde huisvesting Houd uw huisvesting zo flexibel mogelijk. Een te groot pand kost veel geld en te klein pand ook.
Aflossing van schulden

Te snelle aflossing van schulden is niet verstandig. Liquiditeit gaat voor solvabiliteit. Investeringen kunnen er door in de knel komen. Personeel Personeel in vaste dienst is duur. Er zijn ook freelancers of uitzendkrachten. Als u personeel hebt, moet u ook leidinggeven. Bent u daar het type voor?
Belastingen
Reserveer tijdig het bedrag dat u moet betalen voor BTW en inkomstenbelasting. Een maand na de belastingaanslag of BTW-periode moet u het geld overmaken aan de Belastingdienst.
Problemen met uw compagnon

Maak duidelijke afspraken over verantwoordelijkheden, bedrijfsvoering en besluitvorming. Leg een en ander schriftelijk vast. Dat voorkomt problemen.
Te hoge privé-uitgaven
Omzet is niet hetzelfde als besteedbaar inkomen. Maak een begroting van uw privé-uitgaven.
Onvoldoende steun en begrip van het thuisfront

Een eigen bedrijf vraagt veel tijd en energie. Vooral in het begin. Bespreek met uw gezin de gevolgen van een eigen bedrijf voor uw privé-situatie, zowel wat betreft tijd als besteedbaar inkomen.

Leo Verkoelen

Geen opmerkingen: