woensdag 5 november 2008

Enthousiaste starters grijpen de economische crisis aan als kans

Bedrijven zullen door de forse dip in de economie niet zo snel vaste krachten aannemen.

Dit opent kansen voor starters met de juiste mentale instelling. Een starter kan op basis van tijdelijke contracten diensten verrichten voor bestaande bedrijven die getroffen zijn door de huidige crisis. Het is bekend. In elke grote crisis komen er veel nieuwe millionaires bij.


Een starter krijgt de kans zich te positioneren als een specialist in zijn eigen nichemarkt. Goed werk leveren en aandacht voor de klant zijn zijn troeven. Zodra de starter na enige jaren een fundament onder zijn bedrijf heeft gelegd, wordt het makkelijker om een blijvende relatie met de klant te onderhouden.


Wat schrijft de KvK: “De onzekere economische situatie lijkt geen invloed te hebben op de populariteit van het starten van een eigen bedrijf. Zo bezochten afgelopen weekend zo'n 25.000 ondernemers in spe de landelijke startersdagen van de Kamer van Koophandel (KvK)”.


De trend op de startersdagen was: de meeste bezoekers hadden zich uitgebreid georiënteerd op internet. De bezoekers zitten in verschillende stadia van opstarten. ,,Er zijn mensen die ‘ooit nog wel eens een onderneming zouden willen beginnen’, maar verder geen concrete plannen hebben. Dit zijn de pre-starters. Ook komen er ondernemers die al een zaak zijn begonnen, en die nog antwoord zoeken op wat laatste vragen.”

Op de Startersdag konden belangstellenden zich oriërenteren op allerhande zaken die komen kijken bij het beginnen van een onderneming, zoals financiën en fiscale zaken, branchekennis, netwerken.

Ook de workshops met algemene informatie waren weer heel populair. In Leeuwarden moest een workshop twaalf keer gehouden worden.

Het aantal bezoekers was dit jaar in Noord-Nederland veel lager dan vorig jaar, terwijl het aantal starters in het Noorden wel toeneemt. De oorzaak daarvan is onbekend. Moeten we de oorzaak zoeken bij de regionale marketing voorafgaande aan zo’n evenement?(red. Leo Verkoelen)

Welke kreten werden o.a. gehoord: " Van mijn hobby mijn baan maken." Ik heb mijn gereedschap en aanhanger al gekocht, ook een logo en briefpapier al laten drukken. Het is alleen nog wachten op de toestemming van de uitkeringsinstantie."De meesten merken nog weinig van de economische crisis. Hebben ook geen grote kredieten nodig en bescheiden startkapitaal hebben ze meestal al geregeld.

Leo Verkoelen

Geen opmerkingen: