donderdag 6 november 2008

Wat gebeurt er met de starters die de eerste 5 jaar niet halen?

Zijn ze klaar voor een herstart. De media melden regelmatig dat veel starters de eerste vijf jaar niet overleven. Er wordt gesteld dat hiervan bij zo’n 70% de oorzaak ligt bij het ondernemingsplan. Dit zou niet goed genoeg zijn geweest. Uiteraard is een goed doordacht en reeel ondernemingsplan heel belangrijk.
250 millioen is na 5 jaar weg – moet dat zo blijven?
Maar mijn vermoeden is dat er meer aan de hand is. Als je stelt dat van de 100.000 starters van 2007 er in 2012 slechts 50.000 over zijn. Dat betekent dat 50.000 maal 5.000 euro (schatting verloren gegane investering) … dus 250 millioen is verdwenen. De overheid zou mijns insziens een budget ter beschikking kunnen stellen om dit nader te onderzoeken. Het lijkt mij ook een goed idee voor een paar afstudeerprojecten van studenten.

Maak er een wedstrijd van tussen scholen in het hoger onderwijs.
Ik heb het vermoeden dat de oorzaak minder te doen heeft met het ondernemingsplan als met de motivatie, gedrevenheid, passie van de ondernemer voor het gekozen soort bedrijf. Een paar jaar kun je enthousiast werken aan een project, maar als de echte passie er niet is hou je het niet eeuwig vol. Alleen als je passie hebt zoek je naar wegen om alle problemen die je tegenkomt op te lossen.
Als je ook denkt dat dit de moeite waard is om nader te onderzoeken, stuur dan een email naar info@unitedstarters.com
Het is duidelijk dat er altijd afvallers zijn, maar door zich beter te bezinnen op de ziel van je bedrijf kun je ellende beperken. Voor een herstarter is de bezinning op zijn passie van elementair belang.

1 opmerking:

Jan van Tulder zei

Heel goed, Leo.
Alleen: waarom vraag je niet aan mensen met ervaring om zelf te reageren?
Jan