maandag 3 november 2008

Starten blijft populair

Wat zijn de trends
Groei vooral in de dienstensector, o.a. de schoonmaakbranche, paramedische beroepen, bedrijfsopleidingen/trainingen. Het aantal vrouwelijke starters is gestegen van een kwart naar een derde van het totaal. Het aantal startende ondernemers in de regio Amsterdam is in de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2005 waren er meer dan 8.000 starters en in 2007 zelfs meer dan 10.000.

Voorbereiding voor het starten van een bedrijf
Een van de belangrijkste voorbereidingen die iemand met plannen voor een eigen bedrijf moet treffen, is het opstellen van een deugdelijk ondernemingsplan. De KvK hamert er al jaren op dat een goed begin het halve werk is. Een ondernemingsplan, gebaseerd op reële aannames en op de juiste manier op papier gezet, vergroot de kans aanmerkelijk dat een bedrijf aanloopproblemen de baas kan en uiteindelijk succesvol is. Dat blijkt ook uit de cijfers. Van alle startende ondernemingen is binnen vijf jaar de helft al weer gestopt. Ruim 70 procent van die gestopte bedrijven bleek niet over een goed ondernemingsplan te beschikken.

Regio’s kiezen voor eigen methodes
In Etten-Leur krijgen dynamische pas afgestudeerden of werknemers met 'kan-ik-zelf-beter'-kriebels in workshops en in persoonlijke gesprekken met ervaren adviseurs en ondernemers raad over de stappen naar een eigen bedrijf. Velerlei onderwerpen komen aan bod: van financiën en belastingen tot en met het vinden (en zien vast te houden) van klanten.

Leo Verkoelen

Geen opmerkingen: