woensdag 3 december 2008

Een eigen bedrijf kan goud waard zijn in tijden van crisis

Heb je als techneut een goed idee en een compagnon die van verkopen weet dan staat niets je in de weg om een business op te starten. Het is een kwestie van goede voorbereiding maar ook van gewoon beginnen. Het vergt wel het een en ander van jezelf.

Een goed ondernemingsplan komt meestal in fasen tot stand. Haastige spoed is zelden goed. In dit plan omschrijf je al je plannen met betrekking tot het bedrijf wat je gaat starten. Een ondernemingsplan heb je nodig om leningen en vergunningen te krijgen. Daarnaast is het een uitstekend middel om de puntjes op de i te zetten en jezelf extra goed voor te bereiden. Kortom om al je plannen goed op een rijtje te zetten.

De basis voor je business begint met een goed idee. Een origineel plan voor een eigen bedrijf wat winstgevend kan zijn vanaf de start. Wat wil je gaan doen? Welk soort voor bedrijf ga je beginnen? Denk hier goed over na! Dit begint met bedenken waar je zélf goed in bent, waar je zélf veel vanaf weet. In deze richting liggen de meeste mogelijkheden voor een eigen bedrijf.

Er zijn een aantal onderdelen die minimaal in je ondernemingsplan moeten zitten:
- Omschrijving van het bedrijf en het product of dienst die je wilt aanbieden
- Een marktonderzoek
- Een marketingplan
- Juridisch hoofdstuk (denk aan inschrijving bij de KvK, benodigde verzekeringen en vergunningen)
- Financieel plan

Banken en overheidsinstellingen willen het voor ondernemers graag makkelijk maken een bedrijf te starten. Er is veel gratis hulp te vinden bij het schrijven van een ondernemingsplan. Handig is o.a. het document die de KvK heeft ontwikkeld voor het schrijven van een ondernemingsplan.

Als je tot nu toe bij een grote onderneming gewerkt hebt, zul je snel ontdekken dat eigen ondernemer zijn in eerste instantie een aantal beperkingen kent. Je wordt niet vertroeteld, hebt geen secretaresse, geen kantoor e.d. Businessplannen zijn meestal wel goed doortimmert. Waar het vaak te kort schiet, is op het gebied van timing. He van de grond tillen van een bedrijf kost meer energie en vooral meer tijd dan de gemiddelde startende ondernemer beseft.Probeer te starten met een beetje reservekapitaal.

In het begin gaat het vaak redelijk soepel, maar na enige tijd zijn de financiën krap. In deze fase is het prettig als je nog iets achter da hand hebt. Als je dit leest, begint het je misschien een beetje te duizelen. Twijfel niet, want er zijn heel veel boeken en internetsites die je hierbij helpen. Bedenk een bedrijf gebouwd in slechte tijden (kredietcrisis) heeft waarschijnlijk meer veerkracht dan een bedrijf dat gebouwd is in goede tijden.

Leo Verkoelen en partners

2 opmerkingen:

eigen bedrijf zei

Startende ondernemers hebben een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig.

Ondernemerschap is een weg vol heuvels met ups en downs.

Ben jij iemand die snel opgeeft na tegenslag? Dan is ondernemerschap waarschijnlijk niets voor jou.

mrkdvsn zei

Professionally written blogs are rare to find, however I appreciate all the points mentioned here. I also want to include some other writing skills which everyone must aware of.cursus eigen bedrijf starten